Милиардерът в основата на "Магнитски": България не може сама да се справи с корупцията

Фактът, че САЩ са сметнали, че е необходимо да се намесят в корупционните схеми в България, показва, че в България има сериозен проблем с ограничаването на корупцията. Явно става дума за доста необичайна ситуация, която изисква такива крайни мерки срещу държава членка на ЕС, членка на НАТО. И държава, в която на теория има върховенство на закона. Това заяви в интервю пред NOVA милиардерът Уилям Браудър, който стои в основата на създаването на Глобалния закон "Магнитски"**.

Според него санкциите хвърлят тъмна сянка върху България - те показват, че страната не може сама да се справи с проблемите си и затова САЩ трябва да се намеси.

"Това повдига сериозни въпроси за управлението на България - защо това се случи и какво ще се направи занапред, за да се поправи ситуацията. Всеизвестно е, че България достига до най-високите нива на корупция сред държавите членки на ЕС. Действията на САЩ отново подчертаха това. Повдигнаха се въпроси, на които трябва да се отговори веднага и които трябва да бъдат коментирани от лидерите на вашата държава", казва още Уилям Браудър.

Според милиардера, Путин е най-големият руски олигарх и най-богатият човек в света.

"Това, което знам за Владимир Путин е, че в Русия няма такова нещо като независимо богатство. Когато видиш руски олигарх с мрежа от порядъка на 10 или 20 млн. долара, тази сума не е изцяло тяхна. Този олигарх държи половината от сумата за Владимир Путин като негов довереник. Стига се до невероятно големи суми - по-големи от тези на Бил Гейтс, на Джеф Безос. И причината за тези големи суми е, че Путин получава дял от всичко. Той е като мафиотски бос - той взима част от всичко. В резултат на мафиотските схеми за конфискуване Путин се е превърнал в най-богатия човек на света. Той иска да остане на власт на всяка цена, за да спаси парите си и да се спаси от влизане в затвора. Вероятно трябва да остане на власт и ако иска да остане жив", казва Браудър.

**Историята на американския закон, наречен "Магнитски" започва през 2005 година, когато на милиардера Уилям Браудър е отказано влизане в Русия, депортиран е в Обединеното кралство и е обявен за заплаха за руската национална сигурност. Бизнесменът възлага на своя приятел и адвокат Сергей Магнитски да разследва неговия. Мaгнитcки e aрecтувaн, cлeд кaтo e cвидeтeлcтвaл зa кoрупциионната схема и умира в затвора. В негова чест името му е дадено за американския закон, който е призван да се бори с корупцията в глобален мащаб.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мн
    Мнение
    4 -1
    07:31, 14 юни 2021
    Честен милиардер , няма що ! В страната с най-много милиардери , корупция няма !
    • Аз
      Аз немога да разбера
      0 0
      10:53, 14 юни 2021
      Има даваш подкуп обаче няма взел. Как може единия да казваш а другия да криеш. Лицемери.
    • Ht
      https://youtu.be/xARRvpTcKno
      0 -1
      18:53, 14 юни 2021
      Човекът на Радев приема плик с пари.
      Пламен Узунов на среща с корумпиран митничар.
      Интересното е на 3та минута и 30-та секунда.

Още новини

Последни новини