Официално прокуратурата е поискала данни от САЩ за санкционираните по Магнитски

Върховна касационна прокуратура е изпратила официално искане до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати да й бъде предоставена информацията, на база на която се основават последните санкции, наложени по Глобалния закон Магнитски.

Писмото е изпратено чрез Министерство на правосъдието.

В прессъобщението на ВКП се посочва, че информацията е поискана във връзка с образувани проверки и след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) след публикуваните санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (ОFАС).

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия."

Проверката в българската прокуратура се извърша с оглед събиране на данни за извършени престъпления от българските граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване, се посочва в прессъобщението на прокуратурата от тази сутрин.

Припомняме, на 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет още петима българи, бивши или натсоящи длъжностни лица - Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов. Санкциите са за тяхното широко участие в корупционна дейност в България.

НАП не е констатирала нарушения при санкционираните във втория списък "Магнитски". В Националната агенция за приходите са постъпвали сигнали за повечето от лицата, които фигурират във втория списък "Магнитски", но от там не конкретизират за кои от петимата санкционирани българи са подавани сигнали.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини