Ден на отворените врати в Районен съд – Кърджали

На 11 юни 2021 г., при спазване на всички противоепидемични мерки, в Районен съд – Кърджали се състоя Ден на отворените врати.

В 13.00 часа, в съдебна зала №1, магистрати и съдебни служители  посрещнаха граждани и единадесетокласници от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали, и разиграха пред тях симулативен наказателен процес по реален казус. Те влязоха в ролята на съдия, прокурор, подсъдим, свидетели и вещо лице, и проведоха пред гостите наказателен процес по внесен обвинителен акт за извършено престъпление по чл.343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

Подсъдимата „бе изправена пред съда“ за това, че на установена дата е управлявала автомобила си след употреба на наркотични вещества- амфетамин. Разпитаха се свидетели и вещо лице, в ролята на които бяха съдебни секретари от районния съд. Наказателното дело бе водено от съдия Вергиния Еланчева, а в ролята на прокурора и защитника на подсъдимата влязоха председателя на съда – Здравка Запрянова и съдия Дарина Байданова.

След като съдът се оттегли на тайно съвещание за произнасяне на присъдата, гимназистите и гражданите имаха възможност да задават въпроси към магистратите. Те коментираха как е протекъл наказателния процес, обсъдиха свидетелските показания и обясненията дадени от подсъдимата, и задаваха въпроси за това какво е предвиденото наказание за извършеното деяние. Интересуваха се и евентуално, ако подсъдимата бъде осъдена, може ли да бъде предсрочно освободена и при какви условия.

В края на Деня на отворените врати съдия Дарина Байданова и съдебният администратор на съда – Таня Цинова запознаха учениците и гражданите с различните служби в Районен съд – Кърджали.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини