26 °C

Славейковци създават Харта за правата на ученика чрез проекта „Моите права в моето училище“

Амбициозният проект акцентира върху принципа „от ученици за ученици“

Стартира нов проект на неправителствена организация с участието на ученици и учител от „Славейков“. „Моите права в моето училище“ е деветият проект, който  Сдружение „Родопея - Балканика“ реализира  в сътрудничество със СУ „П.Р.Славейков“ от 2016 година досега.Проектът  е финансиран от Съвета на Европа, Европейска младежка фондация, Страсбург, Франция в раздел „Пилотни дейности“ и фокус тема „Достъп до права“.

Идеята на проекта е да се създаде Харта за правата на учениците в Средно училище "Петко Рачов Славейков", град Кърджали, а нейни автори ще бъдат самите ученици.

Тематично Хартата щебъде разделена на 4 глави:

Глава първа - права на учениците в процеса на обучение – овладяване на знания, избор на СИП, участие в учебния процес, условия на учене, взаимотношения с учители и училищно ръководсто.
Глава втора  - права на учениците в мултиетническа среда и на учениците със специални нужди – преодоляване на предразсъдъци и  стереотипи и  липса на дискриминация, защита на личното достойнство.
Глава трета - права на учениците за участие в извънкласни форми : спорт, проекти, младежки инициативи, ученическо самоуправление, олимпиади, доброволчество, благотворителни акции и т.н.
Глава четвърта - права на учениците за личностно развитие и гражданска активност –лидерство, развитие на таланти, предприемачески дух, творчество,  иновации, благоторителни дейности, борба с речта на омразата и агресията.

На въпроса: „Нямат ли и задължения учениците?“, ще отговорим, че училището, като форма и съдържание, предполага задължението да се учи, да се спазват правилата, нормите, дисциплината, да се постигат резултати и т.н. Правата, които учениците утвърждават в Хартата, са свързани с личностната реализация на младите хора в училищна среда, която е основа за устойчиви знания, ценности и  гражданска отговорност.

В периода на проекта ще се реализират следните дейности:

проектната група ще анкетира ученици  за знанията им за правата на човека, основните правозащитни документи и правото на образование;
ще се  обсъждат раздели,свързани с  правото на образование в Конституцията на Република България,Всеобщата декларация за правата на човека и Универсалната декларация за правата на учениците;
тридневният семинар ще бъде за създаване на Хартата по глави, теми , членове и алинеи. В груповите сесии ще се обсъждат и дискутират всички аспекти от четирите глави;
след семинара обучените ученици ще създадатКлуб на правозащитника в училище, където с помощта на училищните педагогически съветник и психолог ще решават казуси с нарушени права на учениците в реална училищна среда.
Проекто-Хартата ще се обсъди с ученици и учители преди окончателното й отпечатване и превод на английски език.
Хартата ще се разпространи в средните училища в общините Джебел, Момчилград и Черноочене , за да се мотивират  учениците и последват примера на шампионите.
СУ „П.Р.Славейков“е в  сътрудничество със  СУ  „Васил Левски“, гр. Бургасв програмата за иновативните училища, затова в работни сесии ще бъде обсъдена и разширета сферата на правата на учениците в двете училища.

Работната група ще разпространим Хартата в местните образователни институции с намерението   да провокира училищата в областта да създадат свой правозащитен документ с автори ученици, които да се гордеят със своя труд, който защищава правата и потребностите им в училище  като  свободни, независими, търсещи и мотивирани личности.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работите упорито и самоуверено, и това започва да дава резултати. Стремете се да следвате плановете си, за да останете доволни от себе си. Настроени сте приятелски към околните и можете да разчитате на тяхната взаимност. И така ще бъде всеки път, когато поддържате такава линия на поведение.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден обещава да бъде приятен за повечето Близнаци. Ако отрано разпределите делата си, ще останете удовлетворени от свършеното. В добра форма сте и засега не чувствате нужда от почивка, но не се претоварвайте.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Водени от прагматични мисли и действия ще намерите правилното решение на наболял проблем. Споделяте опита си с околните и това повишава авторитета ви. С привлекателна личност, която споделя вашите интереси ще задълбочите отношенията си. Не се колебайте да покажете чувствата си. Други ще се насочат към повишаване на квалификацията си.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще мине в спокойна обстановка, заобиколени от любимите си хора. Имате възможност да свършите полезна работа по дома си, а също и изостанали професионални дела. Можете да градите планове и за предстоящите ви начинания. Денят е подходящ за това, както и за по-весели събития.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви срещи с хора от различни сфери на дейност. Това ще ви даде възможност да се запознаете с идеи, които бихте могли да използвате и в своята работа. Близък приятел ще има нужда от помощта ви за разрешаването на личен въпрос. Личният ви опит е нещо, на което винаги можете да се осланяте.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Светски изяви за някои от вас. Хората на изкуството ще покажат част от работата си пред широката публика и ще се насладят на всеобщо одобрение. Ще изпитате желание за развлечения и удоволствия. Това е чудесно, стига да не наранявате някого с поведението си.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако за други денят е за почивка, за вас той е работен. Къде с желание, къде по-малко, но ще си наложите воля, за да приключите започнатото през седмицата. Бъдещите ви планове ще се толерират от човека, който ви интересува и поне този въпрос ще отпадне като проблем. Предприемчивостта ви е впечатляваща.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работни проекти и други бизнес-обвързаности ще ангажират повече от времето ви днес. Сроковете и договореностите ви задължават да не отстъпвате от думата си, но възнагражденията - морални и финансови няма да се забавят. Не допускайте умората да потисне радостта ви от тях, намерете време и за себе си.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете внимателни с емоциите днес. Това може да попречи в осъществяването на плановете, които имате. Срещате се с различни хора и от разговорите с тях ще станете по-уверени относно настоящата си заетост. Обърнете по-голямо внимание на интимния си партньор, особено, ако сте правили грешки напоследък.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стараете се да помогнете на ваш близък и правите всичко, което е по силите ви. Остава и той да прояви същата инициативност. Близостта на привлекателна за вас личност ви прави разсеяни. Открива ви се много добра възможност да скъсите дистанцията и да постигнете желаната близост. Просто не се колебайте и действайте.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Силното ви присъствие в живота на много хора ви превръща в лидери, съзнавате или не това. Напрежението е неделима част от ежедневието ви, но вие сте силни и ще се справите. Избягвайте спорове и конфликти, не разваляйте деня си с излишни главоболия. Позволете на любовта да се погрижи за вас, в лицето на специален човек.
24 юни 2021
Последни новини