Проект за танцово изкуство обединява фолклора на България и Норвегия

Проект „Традициите ни обединяват” , финансиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”, по Финансовия механизъм  на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., ще стартира през месец април 2022 г. Поради епидемиологичната обстановка, изпълнението на проекта бе отложено с една година.

Проектът включва създаване на спектакъл, който представя фолклорното богатство - песни и танци, природните забележителности, както и спецификите на шестте основни фолклорни области на България - Шопска, Северняшка, Добруджанска, Македонска, Тракийска, Родопска. В него ще бъдат включени и песни и танци на ромите и турците, живеещи в България, както и песни и танци на партньорите ни от Норвегия. Целта на спектакъла е да покаже общите традиции и фолклор на различните етноси, които живеят в България и народите, населяващи Европа. По този начин ще се подпомогне приемането на различните и ще се засили усещането за общност в общия европейски дом. На публиката ще бъдат представени фолклорните области на България с характерните им носии, песни и танци. След представянето на всяка област,

децата от публиката ще могат да изиграят заедно с танцьорите, представените им танци. В програмата намират място и викторини и забавни игри, свързани с материалите за българския, ромския, турския и норвежкия фолклор и традиции, включени в спектакъла. Всички материали ще бъдат подбрани така, че да привличат интереса на децата и ще бъдат презентирани на достъпен за тях език и по иновативен начин.

С помощта на читалищата в малките населени места, ще бъде организирано пътуващо турне на спектакъла "Традициите ни обединяват" пред учениците в началните училища и пред представители на общностите в с. Черноочене, Момчилград, Джебел, с. Кирково, с. Мост, Ардино, Крумовград, с. Момчиловци, с. Куртово Конаре и Кърджали.

В края на проекта спектакълът ще бъде представен и в град Осло, Норвегия.

В НЧ "Обединение 1913" ще бъде създадена детска школа за изработване на кукли с народни носии и традиционни маски. Ще бъде нает външен експерт, който ще обучава 15 деца в изработване на кукли с носии от шестте фолклорни области на България,

ромски, турски и норвежки. В школата ще се изработват и кукерски маски от България и маски от Норвегия. В процеса на обучението децата ще се запознаят с разнообразието на българските носии от различните етнографски области, със спецификата на цветовете, тъканите и материалите, както и с традициите в изработването на маски в България и Норвегия. Децата от школата ще изработят кукли, които ще бъдат представени в пътуваща изложба в населените места, които ще посети спектакълът. След приключване на проекта, изложбата ще бъде подредена в залите на НЧ "Обединение 1913".

Това съобщиха от ръководството на читалището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини