Славейковци създават Харта за правата на ученика чрез проекта „Моите права в моето училище“

Амбициозният проект акцентира върху принципа „от ученици за ученици“

Стартира нов проект на неправителствена организация с участието на ученици и учител от „Славейков“. „Моите права в моето училище“ е деветият проект, който  Сдружение „Родопея - Балканика“ реализира  в сътрудничество със СУ „П.Р.Славейков“ от 2016 година досега.Проектът  е финансиран от Съвета на Европа, Европейска младежка фондация, Страсбург, Франция в раздел „Пилотни дейности“ и фокус тема „Достъп до права“.

Идеята на проекта е да се създаде Харта за правата на учениците в Средно училище "Петко Рачов Славейков", град Кърджали, а нейни автори ще бъдат самите ученици.

Тематично Хартата щебъде разделена на 4 глави:

Глава първа - права на учениците в процеса на обучение – овладяване на знания, избор на СИП, участие в учебния процес, условия на учене, взаимотношения с учители и училищно ръководсто.
Глава втора  - права на учениците в мултиетническа среда и на учениците със специални нужди – преодоляване на предразсъдъци и  стереотипи и  липса на дискриминация, защита на личното достойнство.
Глава трета - права на учениците за участие в извънкласни форми : спорт, проекти, младежки инициативи, ученическо самоуправление, олимпиади, доброволчество, благотворителни акции и т.н.
Глава четвърта - права на учениците за личностно развитие и гражданска активност –лидерство, развитие на таланти, предприемачески дух, творчество,  иновации, благоторителни дейности, борба с речта на омразата и агресията.

На въпроса: „Нямат ли и задължения учениците?“, ще отговорим, че училището, като форма и съдържание, предполага задължението да се учи, да се спазват правилата, нормите, дисциплината, да се постигат резултати и т.н. Правата, които учениците утвърждават в Хартата, са свързани с личностната реализация на младите хора в училищна среда, която е основа за устойчиви знания, ценности и  гражданска отговорност.

В периода на проекта ще се реализират следните дейности:

проектната група ще анкетира ученици  за знанията им за правата на човека, основните правозащитни документи и правото на образование;
ще се  обсъждат раздели,свързани с  правото на образование в Конституцията на Република България,Всеобщата декларация за правата на човека и Универсалната декларация за правата на учениците;
тридневният семинар ще бъде за създаване на Хартата по глави, теми , членове и алинеи. В груповите сесии ще се обсъждат и дискутират всички аспекти от четирите глави;
след семинара обучените ученици ще създадатКлуб на правозащитника в училище, където с помощта на училищните педагогически съветник и психолог ще решават казуси с нарушени права на учениците в реална училищна среда.
Проекто-Хартата ще се обсъди с ученици и учители преди окончателното й отпечатване и превод на английски език.
Хартата ще се разпространи в средните училища в общините Джебел, Момчилград и Черноочене , за да се мотивират  учениците и последват примера на шампионите.
СУ „П.Р.Славейков“е в  сътрудничество със  СУ  „Васил Левски“, гр. Бургасв програмата за иновативните училища, затова в работни сесии ще бъде обсъдена и разширета сферата на правата на учениците в двете училища.

Работната група ще разпространим Хартата в местните образователни институции с намерението   да провокира училищата в областта да създадат свой правозащитен документ с автори ученици, които да се гордеят със своя труд, който защищава правата и потребностите им в училище  като  свободни, независими, търсещи и мотивирани личности.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини