Борислав от ЕГ „Христо Ботев“ в Топ 3 на национален финал за дебати на немски език

Борислав Енчев, ученик от  11 клас в ЕГ „Христо Ботев“ гр.Кърджалиотново представи  достойно себе си и училището на престижно национално състезание. Заедно с още седем ученици от цяла България той участва във полуфинала и финала на единственото по рода си състезание за дебати на немски език„Jugenddebattiertinternational“, който се проведе в София на 03.и 04. Юни. За участието си в надпреварата Борислав се подготвя през цялата учебна година и премина през различните му етапи с много мотивация и целеустременост и не без основание бе класиран от националното жури на трето място.

По време на финалния дебат  четирима български ученици от водещи езикови гимназии в страната се срещнаха, за да  дебатират по актуална тема на немскиезик, предварително избрана от организаторите.Учениците обсъдиха въпрос, който от известно време насам занимава обществото иправителствата на много страни по света:„Трябва ли ваксината срещу коронавирус да е задължителна, щом това стане възможно?“. Дебатът  се проведе в залата на Гьоте-институт в София, бе  излъчван на живо онлайн и премина при широк интерес от страна на ученици и учители от участващите в проекта 18 български училища и представители на немското посолство у нас.При откриването на събитието поздравления към участниците отправи тазгодишният патрон на проекта, Кристина Баксанова, емблематичен репортер и главен редактор на отдел „Международни новини“ вbTV Новините.

В представянето сиБорислав показа отлични познания по темата като изгради своята теза „За ваксината“ убедително с много научно обосновани доказателства и примери  и въпреки трудните научни термини впечатли журито с добрата си подготовка и уменията си за свободно изразяване на немски език. Той показа толерантност към другите участници, както  и умения да  изслушва събеседника, да проследява неговата позиция и да я оспори в подходящ момент, защитавайки своята собствена, подкрепяйки я с убедителни аргументи. Ученикът от кърджалийската езикова не отстъпи по ораторски умения на немски език пред останалите участници и заслужи овациите на публика и жури в края на надпреварата. С това своя представяне Борислав Енчев защити достойно и славата на Езиковата гимназия в Кърджали, чиито немскоезични ученици участват ежегодно с това състезание и винаги са сред финалистите.

Това съобщиха от ръкводството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини