22 °C

Борислав Енчев от Езиковата с бронз от олимпиадата по гражданско образование

Поредният успех на единайсетокласника Борислав Енчев е третото място на националната олимпиада по гражданско образование. Първото му участие в олимпиадата по предмета го отвежда до национален кръг и го поставя в челната тройка сред учениците в страната. За пътя до успеха му ще ни сподели самият той.

През годините си взимал участие в различни национални олимпиади, с какво се отличава според теб тази по гражданко образование и постави ли тя пред теб нови предизвикателства?

Олимпиадата по гражданско образование е единствена по рода си в  богатата палитра на национални олимпиади, организирани от Министерството на образованието и науката. Отличаващото и правещото уникална олимпиадата по гражданско образование, е изработване на проектна работа, като участниците имат право сами да изберат темата на разработката си, както и тук условието за класиране на национален кръг не са заветните 90% от максималния брой точки на свръхсложен тест на областния кръг на олимпиадата. Обръща се много по-голямо внимание на креативността и аналитичното мислене, както и успешното разглеждане на различни гледни точки - компетенции от съществено значение в живота след последния училищен звънец. Конкуренцията е изключително голяма, като тази година само около 40% от предложените ученици от областните комисии бяха допуснати до националния кръг на олимпиадата, който заради пандемията от COVID-19 се проведе по региони, заради което нямах възможността да представя проекта си пред националната комисия. Запази се единствено етапът, свързан с разработването на казус по актуален проблем, на който успях да изкарам 97т. от максимален брой 100т., с което съм участникът с най-висок резултат на този компонент от олимпиадата в цялата страна.

 Каква тема избра за своя проект и защо?

Темата за моя проект е свързана с кариерното ориентиране на гимназисти от езиковите гимназии в страната с акцент върху възможностите за реализация в рамките на родината чрез високото ниво на владеене на чужди езици. Смятам, че има доста възможности за развитие и в България, които могат да бъдат доразвити, като мотивирането на младите българи към такова решение не е от по-малко значение.

            Как протече подготовката за олимпиадата?

Подготовката за олимпиадата протече изцяло с помощта на моя ръководител и учител по гражданско образование в училище - г-жа Марина Димова. Работата по проекта отне няколко месеца и активно анализиране на българската пазарна икономика и възможностите за добро висше образование в страната. Подготовката за националния кръг се състоя в решаване на казуси от моя страна и информиране за актуалните проблеми на страната и ЕС. Разработените от мен казуси бяха изключително внимателно рецензирани от г-жа Димова, като след това обсъждахме заедно по какъв начин могат да бъдат подобрени, както и представянето на дадения проблем, така че то да отговаря на критериите и начина му за бързо и ефективно решаване. С немалко усилия се стигна до този сериозен успех.

Ако можеше да добавиш още нещо към своята работа какво би било то?

Единствено бих се радвал да добавя данни и анализ на проучване, свързано с икономическото развитие и висшето образование в страната в периода март-май 2021г., така, че да бъде максимално актуална. 

Тази година освен по гражданско образование си пожънал успехи и в други области, какво те мотивира да бъдеш активен и да намираш време за разнообразните си занимания? 

Любовта ми към логичната структура на немския език, както и желанието да защитавам и утвърждавам по най-добрия възможен начин името на Езиковата в национален мащаб, ме подтикнаха да работя изключително интензивно в тази област. Като много голяма лична победа отчитам спечелването на пълната стипендия на немската служба за педагогически обмен, за която успяха да се преборят само 8 ученици от цялата страна. Не по-малко се гордея с класирането ми за националния кръг на националната олимпиада по немски език, националния кръг на състезанието по немски език, организирано от издателство “Клет България”, както и достигането до полуфинала за България на проекта “Младежта дебатира на немски език“, за който в момента се готвя усилено. 

Поздравления за Борислав Енчев иръководителя му г-жа Марина Димова! Нека това за него е първата от многобройни победи в областта на гражданското образование. Надяваме се примерът му да мотивира младите граждани и ученици да се стремят към най-доброто за тях и другите около тях.

С пожелания за още много бъдещи успехи!

Интервюто взе  Даниела Михова – клуб „Публична реч“ – ЕГ „Христо Ботев“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини