Борислав Енчев от Езиковата с бронз от олимпиадата по гражданско образование

Поредният успех на единайсетокласника Борислав Енчев е третото място на националната олимпиада по гражданско образование. Първото му участие в олимпиадата по предмета го отвежда до национален кръг и го поставя в челната тройка сред учениците в страната. За пътя до успеха му ще ни сподели самият той.

През годините си взимал участие в различни национални олимпиади, с какво се отличава според теб тази по гражданко образование и постави ли тя пред теб нови предизвикателства?

Олимпиадата по гражданско образование е единствена по рода си в  богатата палитра на национални олимпиади, организирани от Министерството на образованието и науката. Отличаващото и правещото уникална олимпиадата по гражданско образование, е изработване на проектна работа, като участниците имат право сами да изберат темата на разработката си, както и тук условието за класиране на национален кръг не са заветните 90% от максималния брой точки на свръхсложен тест на областния кръг на олимпиадата. Обръща се много по-голямо внимание на креативността и аналитичното мислене, както и успешното разглеждане на различни гледни точки - компетенции от съществено значение в живота след последния училищен звънец. Конкуренцията е изключително голяма, като тази година само около 40% от предложените ученици от областните комисии бяха допуснати до националния кръг на олимпиадата, който заради пандемията от COVID-19 се проведе по региони, заради което нямах възможността да представя проекта си пред националната комисия. Запази се единствено етапът, свързан с разработването на казус по актуален проблем, на който успях да изкарам 97т. от максимален брой 100т., с което съм участникът с най-висок резултат на този компонент от олимпиадата в цялата страна.

 Каква тема избра за своя проект и защо?

Темата за моя проект е свързана с кариерното ориентиране на гимназисти от езиковите гимназии в страната с акцент върху възможностите за реализация в рамките на родината чрез високото ниво на владеене на чужди езици. Смятам, че има доста възможности за развитие и в България, които могат да бъдат доразвити, като мотивирането на младите българи към такова решение не е от по-малко значение.

            Как протече подготовката за олимпиадата?

Подготовката за олимпиадата протече изцяло с помощта на моя ръководител и учител по гражданско образование в училище - г-жа Марина Димова. Работата по проекта отне няколко месеца и активно анализиране на българската пазарна икономика и възможностите за добро висше образование в страната. Подготовката за националния кръг се състоя в решаване на казуси от моя страна и информиране за актуалните проблеми на страната и ЕС. Разработените от мен казуси бяха изключително внимателно рецензирани от г-жа Димова, като след това обсъждахме заедно по какъв начин могат да бъдат подобрени, както и представянето на дадения проблем, така че то да отговаря на критериите и начина му за бързо и ефективно решаване. С немалко усилия се стигна до този сериозен успех.

Ако можеше да добавиш още нещо към своята работа какво би било то?

Единствено бих се радвал да добавя данни и анализ на проучване, свързано с икономическото развитие и висшето образование в страната в периода март-май 2021г., така, че да бъде максимално актуална. 

Тази година освен по гражданско образование си пожънал успехи и в други области, какво те мотивира да бъдеш активен и да намираш време за разнообразните си занимания? 

Любовта ми към логичната структура на немския език, както и желанието да защитавам и утвърждавам по най-добрия възможен начин името на Езиковата в национален мащаб, ме подтикнаха да работя изключително интензивно в тази област. Като много голяма лична победа отчитам спечелването на пълната стипендия на немската служба за педагогически обмен, за която успяха да се преборят само 8 ученици от цялата страна. Не по-малко се гордея с класирането ми за националния кръг на националната олимпиада по немски език, националния кръг на състезанието по немски език, организирано от издателство “Клет България”, както и достигането до полуфинала за България на проекта “Младежта дебатира на немски език“, за който в момента се готвя усилено. 

Поздравления за Борислав Енчев иръководителя му г-жа Марина Димова! Нека това за него е първата от многобройни победи в областта на гражданското образование. Надяваме се примерът му да мотивира младите граждани и ученици да се стремят към най-доброто за тях и другите около тях.

С пожелания за още много бъдещи успехи!

Интервюто взе  Даниела Михова – клуб „Публична реч“ – ЕГ „Христо Ботев“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини