Нов том развенчава лъжите и спекулациите за българите мохамедани

    Нов том от поредицата „Българите мохамедани.Лъжи и спекулации” излезе от печат. Той е част от трилогия дело на патриотичната организация „Дружба Родина”, обединяваща представители на българите мохамедани и българите християни. Настоящата организация „Дружба Родина” е приемник на съществувалата в периода 1937-1944 г.формация, работила за приобщаването на българите мохамедани.

    В новият том акцентът е поставен върху документите. Представена е кореспонденцията с държавните институции по повод излезли от печат книги, спекулиращи с българската история и мястото в нея на българите мохамедани.

    В предговора съпредседателят на „Дружба Родина” акад.Георги Марков подчертава, че изданието е в отговор на системната пропаганда за разделяне и противопоставяне между българите мохамедани и българите християни, която се разширява и поради външна намеса. Според него това се дължи на политиката на неоосманизъм , водена от съседна Турция и желанието да се формира „Ислямска дъга” на Балканите.

    Акад.Марков осъжда тези,  които продължават да се ровят с „мръсни ръце” ве незарастналите рани на т.нар.”възродителен процес”. Той определя тази практика като политическа злоупотреба с човешки съдби.

      Водещата студия в книгата на  покойния доц.д-р Стоян Танев.Тя е под наслов „Турски историци и други чужди автори-фалшификатори на българската история”. Той отбелязва,че научната литература за турците и българите мохамедани в България, отпечатана в Република Турция е лишена от оригинална българска архивно-документална информация. ”Това е най-голямата й слабост”, подчертава доц.Танев.

    Кореспонденцията,публикувана в третия пореден том,визира както книги издадени в България като сборникът „Възродителният процес” през 70-те и 80-те години на 20 век в литературата на мюсюлманските общности”,така и издания публикувани в Р Турция като „Епопеята Ябланово”.

    Един от съставителите на третият том „Българите мохамедани.Лъжи и спекулации”Димитър Димитров заяви за Кърджали бг вести, че изданието има широк отзвук сред българската политическа класа.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      *
      *
      0 0
      11:59, 3 юни 2021
      Скачайки срещу САЩ, ДПС отново доказа, че е про-руска бандитска партия.
    Последни новини