24 °C

Нов том развенчава лъжите и спекулациите за българите мохамедани

  Нов том от поредицата „Българите мохамедани.Лъжи и спекулации” излезе от печат. Той е част от трилогия дело на патриотичната организация „Дружба Родина”, обединяваща представители на българите мохамедани и българите християни. Настоящата организация „Дружба Родина” е приемник на съществувалата в периода 1937-1944 г.формация, работила за приобщаването на българите мохамедани.

  В новият том акцентът е поставен върху документите. Представена е кореспонденцията с държавните институции по повод излезли от печат книги, спекулиращи с българската история и мястото в нея на българите мохамедани.

  В предговора съпредседателят на „Дружба Родина” акад.Георги Марков подчертава, че изданието е в отговор на системната пропаганда за разделяне и противопоставяне между българите мохамедани и българите християни, която се разширява и поради външна намеса. Според него това се дължи на политиката на неоосманизъм , водена от съседна Турция и желанието да се формира „Ислямска дъга” на Балканите.

  Акад.Марков осъжда тези,  които продължават да се ровят с „мръсни ръце” ве незарастналите рани на т.нар.”възродителен процес”. Той определя тази практика като политическа злоупотреба с човешки съдби.

    Водещата студия в книгата на  покойния доц.д-р Стоян Танев.Тя е под наслов „Турски историци и други чужди автори-фалшификатори на българската история”. Той отбелязва,че научната литература за турците и българите мохамедани в България, отпечатана в Република Турция е лишена от оригинална българска архивно-документална информация. ”Това е най-голямата й слабост”, подчертава доц.Танев.

  Кореспонденцията,публикувана в третия пореден том,визира както книги издадени в България като сборникът „Възродителният процес” през 70-те и 80-те години на 20 век в литературата на мюсюлманските общности”,така и издания публикувани в Р Турция като „Епопеята Ябланово”.

  Един от съставителите на третият том „Българите мохамедани.Лъжи и спекулации”Димитър Димитров заяви за Кърджали бг вести, че изданието има широк отзвук сред българската политическа класа.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   *
   *
   0 0
   11:59, 3 юни 2021
   Скачайки срещу САЩ, ДПС отново доказа, че е про-руска бандитска партия.

  Хороскоп за 25.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
  25 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
  25 юни 2021
  Последни новини