Книга за българите мохамедани представя Георги Кулов в Кърджали

Книга за българите мохамедани и спекулациите свързани с тях ще представи утре в Кърджали нашия колега Георги Кулов. Презентацията ще се състои от 18 часа в Бизнесинкубатора и е включена в програмата на Дните на Кърджали. Книгата е озаглавена „Българската дъга на исляма”. Тя е дело на издателство „Тангра Тан Нак Ра”, специализирано в публикуването на българска историческа книжнина.

 Съчинението е отговор на нароилите в съседните ни страни  фалшификации за произхода на българите мохамедани . То разглежда в научно-популярна форма проблемът с произхода на българите изповядващи исляма. Прави се сериозен  анализ, както на нароилата се книжнина зад граница, така и на апокрифните съчинения отпечатани през последните години в нашата страна. Представят се различните гледни точки и в нашата историческа наука.

 Анвторът обръща поглед и върху нашето съвремие. Проследен е опитът да се формира помашки етнос чрез външно вмешателство. Акцентът се поставя върху използването на сайтовете и съборите като форма за влияние. Глава от книгата е посветена на опитите чрез т.нар.помашки партии да се  откъсне българомохамеданското население от българския народ. Прави се и разрез на международната конюнктура и проблемът за българите мохамедани.

 Според авторът книгата разкрива механизмите на създаване на помашкси етнос а от там и помашка нация. Следват се стъпките при формирането на т.нар.македонска нация. Проблемът може да се окаже взривоопасен за Балканите, смята Георги Кулов.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини