9 симптома за дефицит на В12

Той играе съществена роля в производството на вашите червени кръвни клетки и ДНК, както и за правилното функциониране на вашата нервна система. За съжаление, обаче, дефицитът на В12 е често срещан, особено при възрастните хора.

Витамин В12 се съдържа естествено в животински храни, включително месо, риба, птици, яйца и млечни продукти. Той обаче може да се намери и в продукти, обогатени с B12, като някои сортове хляб и мляко на растителна основа. Имате риск от дефицит, ако не получавате достатъчно от диетата си или не сте в състояние да усвоите достатъчно от храната, която ядете.

Хората, изложени на риск от дефицит на В12, включват:

  •     Възрастните хора
  •     Тези, които са претърпели операция, която премахва частта от червата, която абсорбира B12
  •     Хората на лекарството метформин за диабет
  •     Хора, спазващи строга веганска диета
  •     Тези, които приемат дългосрочни антиацидни лекарства за киселини

За съжаление симптомите на дефицит на витамин В12 могат да отнемат години, за да се проявят, а диагностицирането му може да бъде сложно. Дефицитът на В12 понякога може да бъде объркан с дефицит на фолиева киселина.

Ето 9 признака и симптоми на истински дефицит на витамин В12:


Бледа или жълтеникава кожа

Хората с дефицит на В12 често изглеждат бледи или имат леко жълт оттенък на кожата и бялото на очите - състояние, известно като жълтеница. Това се случва, когато липсата на B12 причинява проблеми с производството на червени кръвни клетки в тялото ви. Те са твърде големи, за да преминат от костния мозък в кръвообращението. И много от тях се разграждат, причинявайки излишък на билирубин, който причинява жълтия цвят на кожата.


Слабост и умора

Слабостта и умората са често срещани симптоми на дефицит на витамин В12. Те се появяват, защото тялото ви няма достатъчно витамин В12, за да произвежда червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото ви. А това ви кара да се чувствате уморени.

Мравучкане
Един от по-сериозните странични ефекти на дългосрочния дефицит на B12 е увреждането на нервите. Това може да се случи с течение на времето, тъй като витамин В12 е важен фактор за метаболитния път, който произвежда мастното вещество миелин. Миелинът обгражда нервите ви като форма на защита и изолация. Без B12 миелинът се произвежда по различен начин и вашата нервна система не може да функционира правилно. Един често срещан признак за това е парестезията или усещането за игли, което е подобно на усещането за болка в ръцете и краката.

Промени в мобилността
Ако не се лекува, увреждането на вашата нервна система, причинено от дефицит на B12, може да доведе до промени в начина, по който ходите и се движите. Това може дори да повлияе на баланса и координацията ви, което ви прави по-податливи на падане.


Глосит и язви в устата
Глоситът е термин, използван за описание на възпален език. Ако имате глосит, езикът ви променя цвета и формата, което го прави болезнен, зачервен и подут. Възпалението също може да направи езика ви да изглежда гладък, тъй като всички малки подутини на езика ви, които съдържат вкусовите ви рецептори, се разтягат и изчезват.

Освен че е болезнен, глоситът може да промени начина ви на хранене и говорене. Проучванията показват, че подутият и възпален език, който има дълги прави лезии по него, може да бъде ранен признак на дефицит на витамин В12.

Освен това, някои хора с дефицит на В12 могат да получат други орални симптоми, като язви в устата, усещане за парене и сърбеж в устата.

Задух и световъртеж
Ако станете анемични поради дефицит на B12, може да почувствате задух и леко замаяност, особено когато се напрягате. Това е така, защото на тялото ви липсват червените кръвни клетки, които да транспортират достатъчно кислород до всички части на тялото ви.

Нарушено зрение
Един от симптомите на недостиг на витамин В12 е замъглено или нарушено зрение и т.нар. оптична невралгия. Това може да се случи, когато нелекуван дефицит на В12 води до увреждане на зрителния нерв, което да наруши нервния сигнал, който преминава от вашите очи към мозъка ви.


Промени в настроението
Хората с дефицит на B12 често съобщават за промени в настроението. Всъщност ниските нива на B12 често са свързани с депресия и деменция


Висока температура
Много рядък симптом на дефицит на В12 е високата температура. Не е ясно защо това се случва, но някои лекари са съобщавали за случаи на треска, която се е нормализирала след лечение за ниски нива на витамин В12.

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини