Велислав Минеков: Бюджетът на културата се намира в трагично състояние

Aмбициозна програма за реформи в Министерството на културата представи проф. Велислав Минеков заедно със своя екип днес. Като своя приоритетна задача той посочи проверката на състоянието на бюджета, който по негови думи в момента се намира в трагично състояние заради пренасочването на почти 3 млн. лева от резерва към други пера, свързани с борбата с пандемията. Минеков съобщи още, че са сформирани четири инициативни групи, които да обсъждат промени в закони, които отдавна подлежат на критики, и че започва проект за създаването на специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство.

Той намекна също така, че може би ще поиска оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. Поводът за неговия коментар бе прекъсването на сутрешното предаване на БНТ в събота за излъчването на извънреден брифинг на ГЕРБ, в който взеха участие Даниел Митов и Тома Биков. Минеков определи това като "изключително скандален случай", "много тежко нарушение" и "намеса в националната сигурност".

По закон прекъсване на редовната програма може да се извършва само при изключителни обстоятелства като земетресение, бомбардировки, война или изявления на президента, главния прокурор, патриарха и главния мюфтия. Той съобщи, че във връзка с това прекъсване на програмата на БНТ ще изпрати официално писмо до Съвета за електронни медии, в което настоява случаят да бъде проверен. Тези нарушения започват да стават систематични. Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на г-н Кошлуков", заяви Минеков.

Пари за култура няма

Велислав Минеков отново подчерта, че финансовото състояние на Министерство на културата се намира в много тежко състояние: "Културата бе ненужна години наред, тя беше забравена, беше изоставена, и то по такъв начин, че бюджетът да се срива постепенно от 2001 до днес от 1.3% до 0.6% от БВП." Той повтори тази теза във връзка със започналата серия от проверки в Министерство на културата, които разкриват сериозни финансови загуби. За разлика от досегашната практиката на останалите служебни министри да сменят провинили се шефове на ведомства, Минеков заяви, че засега не смята да уволнява никого.

"В министерството работят професионалисти, повечето от тях са с много голям опит. Аз не желая да загубя тези професионалисти, независимо дали имаме политически различия." Той заяви обаче, че ще бъде направена щателна проверка в редица предприятия и едва тогава ще се взимат мерки за освобождаване на техните директори. "На база щети ще преценя къде мога да освободя директор или цял борд. Задава се разследване за тежки щети, и то не на едно място", каза още Минеков.

Той съобщи, че в момента четири инициативни комитета работят по предложения за промени в закони, които през последните години са ставали обект на сериозни критики. Такива са законът за филмовата индустрия, чиято промяна в края на миналата година предизвика вълна от недоволство сред филмовата общност, законът за културното наследство, законът за закрила и развитие, който регулира меценатството в България, както и законът за авторските права и законът за радиото и телевизията. Минеков заяви, че целта е да бъдат изготвени предложения, които да бъдат внесени за обсъждане веднага след заработването на следващия парламент. Започнат е проект за създаване на регистър на независимите артисти и организации, за който от години настояват творци от различни културни браншове.

За първи път пред журналисти служебният министър на културата представи своята идея за създаването на специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство. Той трябва да бъде сформиран по примера на подобни групи в Италия и Франция и ще бъде подчинен както на Министерство на културата, така и на вътрешното министерство. По проекта се работи съвместно с бившия директор на полицейското училище в Пазарджик Петър Влахов. Минеков уточни, че ще бъде направен обмен на специалисти, а проектът ще бъде подпомогнат с програми от Италия и от Франция.

Сред своите приоритети министърът на културата посочи и създаването на регулации за иманярството, както и възстановяването на културните връзки с балканските държави чрез нов договор за културни взаимоотношения.

Велислав Минеков заяви, че ще настоява започнатите от неговия екип промени, да бъдат продължени и от следващия министър. "Ние вървим към политическа нормалност. Това, което се случи, ще изчезне, ще го забравим. Аз вярвам, че ще бъде така. Ще предам всичко в ръцете на моя наследник и ще настоявам, ще бъда неговия ревизор всяка седмица и всеки ден."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    Бай Шиле
    4 -3
    09:21, 26 май 2021
    Трагично е , не е като да разнасяш ковчег по 24 май и да хвърляш камъни и домати. Още първия ден се видя колко са ти кадърни новоназначените подчинени, като връчените грамоти са пълни с грешки и сега ще си ги взимат обратно за да ги напечатат наново.
  • 2
    Ko
    kovo
    4 -1
    13:00, 26 май 2021
    Прекъсването на програмата ..."намеса в националната сигурност"!!!! Ами спирането на метрото е терористичен акт и кой го разследва? Единия от водачите на "Отровното трио" по телевизията каза "..какво толкова, спрял за 5 минути..."! Тези са най-големите популисти!
  • 3
    За
    за съжаление е прав
    1 -2
    13:06, 26 май 2021
    Народ, който няма култура и собствени велики артисти си отива от лицето на земята.
Последни новини