19 °C

Битовият оркестър към Дома на културата в Кърджали отпразнува 50-годишнината си с юбилеен концерт

Снощи в Дома на културата бе отпразнувана 50 – годишнината на Битовия оркестър към музикално-танцовия ансамбъл „Орфей” при Общинския център за култура и младежки дейности.

Днес на всички нас ни предстои да се насладим на едно от истинските културни богатства на региона ни – Битовия оркестър към музикално танцов ансамбъл при Общинския център за култура и младежки дейности.

Богатство завещано ни от великия творец Тодор Момчилов, богатство съхранявано с любов в продължение на цели 50 години от стотици музиканти, хореографи и изпълнители в тази емблематична сграда – Дом на културата. Пожелавам ви приятни минути с магията на нашия фолклор, изтъкна в началото на концерта директорът на Общинския център за култура и младежки дейности Марияна Ликова.

Публиката посрещна оркестъра с бурни ръкопляскания. С настоящия му диригент  и световно известеният  музикант Нешко Нешев бе подготвена емоционално музикално пътешествие през всички фолклорни области на страната.

Специални гости в програмата бяха изпълнителите Веселка Стамболиева и Здравко Мандаджиев, започнали и като деца от тази сцена. Техен учител е била Пенка Нешева. На сцената се изявиха също Фолклорна формация „Беломорка”, в която участва и създателката на формацията Пенка Нешева и бившият солист на Виевската фолклорна група Тинчо Севдалинов.

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис благодари на Битовия оркестър за чудесната му работа и неуморния труд през годините. Пожела му през следващата петдесет години да продължава да работи със същия ентусиазъм и със същата вяра в силата на българската музика и фолклор.  Нека пребъде хубавата музика, да се развива и от тази сцена да тръгват по пътя на известността много певци и изпълнители, каза още той.

Градоначалникът обяви, че по случай 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура, оркестърът ще бъде награден със специална награда – почетен плакет на община Кърджали. Той подари кавал на оркестъра, който бе връчен на доайена Адем Чакъров.

Валери НЕДЯЛКОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
17 юни 2021
Последни новини