Битовият оркестър към Дома на културата в Кърджали отпразнува 50-годишнината си с юбилеен концерт

Снощи в Дома на културата бе отпразнувана 50 – годишнината на Битовия оркестър към музикално-танцовия ансамбъл „Орфей” при Общинския център за култура и младежки дейности.

Днес на всички нас ни предстои да се насладим на едно от истинските културни богатства на региона ни – Битовия оркестър към музикално танцов ансамбъл при Общинския център за култура и младежки дейности.

Богатство завещано ни от великия творец Тодор Момчилов, богатство съхранявано с любов в продължение на цели 50 години от стотици музиканти, хореографи и изпълнители в тази емблематична сграда – Дом на културата. Пожелавам ви приятни минути с магията на нашия фолклор, изтъкна в началото на концерта директорът на Общинския център за култура и младежки дейности Марияна Ликова.

Публиката посрещна оркестъра с бурни ръкопляскания. С настоящия му диригент  и световно известеният  музикант Нешко Нешев бе подготвена емоционално музикално пътешествие през всички фолклорни области на страната.

Специални гости в програмата бяха изпълнителите Веселка Стамболиева и Здравко Мандаджиев, започнали и като деца от тази сцена. Техен учител е била Пенка Нешева. На сцената се изявиха също Фолклорна формация „Беломорка”, в която участва и създателката на формацията Пенка Нешева и бившият солист на Виевската фолклорна група Тинчо Севдалинов.

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис благодари на Битовия оркестър за чудесната му работа и неуморния труд през годините. Пожела му през следващата петдесет години да продължава да работи със същия ентусиазъм и със същата вяра в силата на българската музика и фолклор.  Нека пребъде хубавата музика, да се развива и от тази сцена да тръгват по пътя на известността много певци и изпълнители, каза още той.

Градоначалникът обяви, че по случай 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура, оркестърът ще бъде награден със специална награда – почетен плакет на община Кърджали. Той подари кавал на оркестъра, който бе връчен на доайена Адем Чакъров.

Валери НЕДЯЛКОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини