Байдън втвърди тона в телефонен разговор с Нетаняху и призова за деескалация

Президентът на САЩ Джо Байдън втвърди тона в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той поиска деескалация на конфликта между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа още днес с цел прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Нетаняху обаче даде да се разбере, че е "решен да продължи тази операция, докато нейната цел бъде постигната". Израел ще действа решително, "за да възстанови спокойствието и сигурността на вас, израелските граждани", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

От палестинското ислямистко движение Хамас, което контролира ивицата Газа, потвърдиха, че засега няма споразумение за прекратяване на огъня с Израел, предаде ДПА.

След деветата поредна нощ на насилие израелските въздушни удари в ивицата Газа се засилиха, отбелязва АФП. Израел казва, че чака "подходящ момент", за да спре бомбардировките в палестинския анклав.

Най-малко 219 души, сред които 63 деца, бяха убити при израелските удари в Газа, по данни на местните власти в крайбрежната територия, контролирана от ислямисткото движение Хамас. При ракетния обстрел по Израел загинаха 12 човека, по данни на АФП..

Франция води много интензивни разговори със Съединените щати, за да ги убеди да не пречат на приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за прекратяване на насилието, каза говорител на френското правителство, цитиран от Асошиейтед прес.

Проектът бе предложен от Франция съвместно с Египет и Йордания.

САЩ не подкрепят френския текст, обявиха обаче от постоянното им представителство в ООН и заплашиха с налагане на вето, предаде АФП.

Съединените щати "няма да поддържат действия, които подкопават усилията за деескалация", подчерта пред агенцията говорител на американската мисия.

Парламентът на Арабската лига се събра на извънредно заседание в сряда, за да изрази солидарност с палестинците и да осъди израелските удари в Газа.

Палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че извършва в крайбрежния анклав "организиран държавен тероризъм и военни престъпления", наказуеми според международното право. В телевизионно обръщение той обеща палестинската автономна власт да съди виновниците в международни трибунали.

Германският министър на външните работи Хайко Маас ще посети днес Израел и Рамала, на окупирания Западен бряг, за срещи с израелски и палестински лидери, в опит да издейства деескалация на насилието, съобщи негов говорител, цитиран от Франс прес.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини