21 °C

Първите освободени и назначени от новата власт

Десислава Трифонова вече не е изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции (БАИ) и тя се обяви за жертва на реваншизъм. 

Стамен Янев се връща на ръководния пост в БАИ, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков след първото редовно на кабинета. Янев заемаше позицията и преди, но за малко беше заместник на министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин, каза Петков. Той не съобщи каква е причината за смяната на Трифонова и добави, че няма специфични критики към досегашната ръководителка на БАИ.

"Днес в 11.00 часа Стамен Янев нахлу като мутра в БАИ и ме изрита. Беше ми връчена заповед за освобождаване без предизвестие. Не разбирам защо бях изхвърлена по този начин", заяви Трифонова пред няколко медии.

“Искам обяснение от министър Кирил Петков защо съм освободена. Имам общо 10 години опит в държавната администрация. Искам да получа обяснение за грубото отношение. Аз съм жертва на някакъв реваншизъм, искам да знам защо съм уволнена. По времето, когато съм била директор на Агенцията за инвестиции, тя е постигнала най-добрите си резултати", каза още Трифонова.

Заместник министрите в икономиката

Кирил Петков съобщи, че ще има трима заместник-министри: Карина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Това ще е третият път, в който Ирена Младенова е в служебен кабинет, допълни Петков. "Екипът ми е много добър. Абсолютни професионалисти. Всички идват с идеята да бъдат абсолютно прозрачни и професионални хора. Много от тях имат и опит в държавното управление. Имаме и хора от частния сектор”, каза той.

Със заповед на служебния премиер Стефан Янев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г. След този период, до началото на 2020 г. е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност "Право".

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Има висше икономическо образование, завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия "Г.С. Раковски", притежава също така образователно-квалификационна степен "магистър" от ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново по специалност "Свързочни войски - инженер по комуникациите".

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

Днес Министерският съвет измени и Устройствения правилник на Министерството на културата, като увеличи броя на заместник-министрите от двама на трима. 

В образователното ведомство – четирима зам.-министри

Премиерът Стефан Янев назначи четирима заместник - министри на образованието и науката - Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.

Гайдарова е била и преди служебен зам.-министър на образованието – през 2017 г. От 1998 г. насам ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив - официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната.

Трикратен носител е на почетното отличие „Неофит Рилски“ на министъра на образованието за високи професионални постижения - през 2008 г., 2014 г. и 2020 г. През 2014 г. печели също приза „Директор на годината“.

Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" в МУ – София. Била е два мандата заместник-ректор на университета по научната дейност и ръководител на катедрата. Шест години е била президент за Централна и Източна Европа на Международната организация по фармакоикономика.

Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали. Била е научен секретар, а впоследствие и директор на Института по полимери на БАН.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Заедно в час". Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co.

Източник: Offnews.bg

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ба
  бат Танас
  13 -1
  19:31, 13 май 2021
  Цялата работа е " стани да седна на стола".
 • 2
  Пр
  проста
  0 0
  10:57, 14 май 2021
  още по-проста, безкрайно проста, ПТП (проста тиквенска п-ка), ППП (проста патриотарска п-ка, от тези като министърката на туризма) е тази си каза че е от ППП. Толко е проста, че не може да осъзнае колко е проста и не може да осъзнае, че ястото й е в кухня да бели лук!

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
18 юни 2021

Случаен виц

Последни новини