20 °C

Министър Аврамова избяга от изслушването за Подпорния хотел на Алепу

Министър Петя Аврамова сложи черешката на тортата в опитите на ГЕРБ да провалят изслушването в комисията по ревизия. След като депутатите на ГЕРБ така и не успяха с викане, прекъсвания и процедурни трикове да спрат продължилото над 6 часа заседание, министър Аврамова направо избяга от залата, когато въпросите станаха твърде неудобни. Преди това нейният лайтмотив беше, че всичко е предадено в съда и той единствено може да решава. Освен, че е министър в оставка, тя е в отпуска и е депутат, а отговорите и бяха според случая - или като министър, или като депутат, но отговорност тя не пое. По думите ѝ по казуса с Подпорната стена всичко излезе, че е наред.

Опитите на ГЕРБ да спрат изслушването започнаха с реч на Дани Каназирева, че Подпорният хотел на Алепу не е работа на комисията. Тя поиска тази точка да бъде прескочена.

Това не бе прието и изслушването започна. Аврамова най-напред поиска от Мая Манолова да гарантира сигурността й, защото се чувства застрашена. После направи несвързано изказване, в което обясняваше, че е повече народен представител, а отколкото регионален министър и изчете становище от ДНСК, в което се твърдеше, че казусът не може да се обсъжда от Народното събрание, защото вече е в съда.

"Уволнете си юристите", отговори й  Мая Манолова и започна да чете хронологията на възникването на Подпорния хотел.

"Какво общо имам аз с всичко това?", започна да пита Аврамова, а депутат от групата на ГЕРБ, избран в Бургас, дръпна реч, че хотелът всъщност е на Мая Манолова, защото новият му собственик Стоян Василев е брат на Здравко Василев, който е трети в листата на "Изправи се" в Бургас.

"Вашият председател (Бойко Борисов) каза, че това са къщички за птици. Защо не протестирахте тогава? Защо го допуснахте? Хотелът трябва да бъде демонтира - и тогава и сега. Докато вие до оня ден мълчахте за хотела и твърдяхте, че са къщички за птици", отговори Манолова. Стоян Василев е общински съветник от партия МИР. По наша информация той няма средства да купи хотела и е само поставено лице. Затова го даваме на органите, които да установят произхода на тези пари.

След края на драмата дали хотелът е на Мая или на ГБС,  думата взе депутатът от Демократична България Борислав Сандов, който припомни на Аврамова как още преди няколко години пътят край Шофьорския плаж беше затворен. Това беше направено, за да се спре достъпа до Шофьорския плаж и да се строи Подпорния хотел, каза Сандов и се похвали, че е бил сред първите на протеста, след който които достъпът до Шофьорския плаж беше въстановен.

Проблемът с Подпорния хотел е само малка част от проблема за презастрояването по българското Черноморие и не ми обяснявайте, че Регионалното министерство няма нищо общо с това, обърна се Сандов към министърката.

Напрежението стана още по-голямо, когато бургаският депутат на ДБ Димитър Найденов обясни как документално е извършена измамата, за да старира строежа. На 29 декември 2017 г. - в последния работен ден, е издадено решение на РИОСВ-Бургас, с което се съгласува Подпорния хотел. Решението е с невярно съдържание - казва, че подпорната стена не подлежи на ОВОС, макар в закона ясно да е описано, че подлежи. Служителят, издал незаконния документ е с 15 г. стаж и много добре познава закона. Но за тия неща си има тарифа и вместо да бъде наказан, той е повишен, разказа Найденов.

Повикахме представители и на МОСВ, и на РИОСВ и на ДНСК, но се оказа, че всички са в отпуск, коментира Мая Манолова.

Това даде повод за патетично изказване на Румен Гечев. "Къде е била българската държава, какво е правила докато граждани протестират, пишат сигнали. Какво се е случило с тези служители, които е трябвало да проверяват. Потърсихте ли им сметка, те на работа ли са още?", запита депутатът от БСП Румен Гечев.

След думите му Аврамова обясни, че в министерството има хиляди преписки, тя не може да знае всяка. Всички документи са предоставени на съда. Като дойде следващият служебен министър си го питайте докъде са стигнали нещата, на това изслушване не излезе нищо ново, само известни от медиите факти, каза Аврамова и си тръгна от залата, преследвана по стълбите от операторите.

След бягството й заседанието продължи още няколко минути и комисията прие цялата събрана информация да бъде изпратена до компетентните институции за проверка.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  2,
  2,22
  16 -9
  07:56, 8 май 2021
  В този парламент изгря още една ПП на Бойко Борисов,но с друго наименование-ППловдивскаП и то руса!
  • Да
   да
   15 -8
   11:03, 8 май 2021
   Казва се Здравка п-о-м-а-к-и-н-я-т-а. Преименувана на Д-а-н-и.
 • 2
  Ми
  Милан Качаров
  21 -2
  09:47, 8 май 2021
  Трябва да се изгради жива подпорна стена около Българския парламент .Но Българският народ още релаксира от празниците , той мисли със стомаха си за следващите избори пак ще му обещаят ,че ще му напълнят стомаха му и така до края на света . Българи живота не е само храна , животните в цирка ги лъжат с храна за да изпълняват волята на д ресьора.Българи кога ще покажем на Света , че Р България не е цирк !?!????
 • 3
  La
  Laserdance
  12 -22
  10:33, 8 май 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ко
   комисията
   16 -8
   15:40, 8 май 2021
   Много ли те боли, крадлив гeрбераст ?
  • До
   До комисията
   7 -16
   17:45, 8 май 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • :)
   : )
   14 -1
   08:49, 9 май 2021
   Свинете квичат, че приключват кражбите им.
  • Ха
   хахахаха
   13 -2
   10:02, 9 май 2021
   Боли ли Герб, боли ли? Малоумната ви крадлива свиня Борисов даи покажат сделките и кражбите. Всички сте там за да крадете.
  • La
   Laserdance
   0 -11
   11:30, 9 май 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 4
  Шо
  Шоуто си е шоу
  7 -16
  17:42, 8 май 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 5
  За
  За Алепу
  10 -3
  18:11, 8 май 2021
  В Сливен има безплатен хотел .
 • 6
  Не
  не е виновна Мая
  12 -1
  10:03, 9 май 2021
  вие сами се посирате от много време. вече много мирише.
 • 7
  Зе
  земеделец
  8 -2
  12:07, 9 май 2021
  Герберастки,ако мутрата ви изгони,че сте тъпи ще ви взема на работа,имам мотики/ако не знаете какво е мотика,ще ви кажа/ и плащам по 1 евро на час!
  • Ра
   Работник
   0 -6
   14:40, 9 май 2021
   Аз мотика знам какво е, даже мога и да я използвам... Виж коментара

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
18 юни 2021
Последни новини