БСП връща мандата за съставяне на правителство

Решението на Националния съвет на БСП е да върне мандата за съставяне на правителство на 5 май, стана ясно след продължили почти 4 часа дебати. Новината съобщи Калоян Паргов.

Преди това влизащи и излизащи членове на партията от централата обясниха, че такава заявка е дала лидерът Корнелия Нинова още в стъпителната си реч пред членовете на Съвета.

Предложението е одобрено със 108 гласа "за" и 5 "въздържал се".

Припомняме, първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха. Вторият мандат отиде при партия "Има такъв народ", които го върнаха веднага. Партиите останаха скептични за третия мандат. От ГЕРБ обявиха, че очакват покана за разговор от взелия трети мандат.

На 5 май БСП ще получи мандата и ще го върне веднага, обяви на брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова. По думите й отговорността трябва да се поеме от новите политически сили, които пропиляха надеждите на хората.

Не са водени разговори с президента за участие на хора от БСП в служебен кабинет.

Можехме да вземем мандата и да печелим време, за да си направим пиар, но всеки загубен ден в опити за правителство означава, че Борисов остава на власт. А другата възможност - да се върне веднага мандата, е шанс за президента Румен Радев да приеме управлението на страната. "При тези варианти - БСП реши да даде възможност на президента да направи служебен кабинет", обясни лидерът на БСП.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Sk
    Skaystar
    3 -8
    23:14, 1 май 2021
    Червени боклуци . те са или обратни или скопени от... Виж коментара
    • От
      Отговор
      2 -1
      22:43, 2 май 2021
      А ти какъв боклук си я кажи , долен *****.
Последни новини