Съдим БТК за 80 милиона

"Вива Венчърс" е предложила да плати на държавата 20 млн. евро за препродажбата на БТК. Претенцията на България обаче е за 80 млн. евро и ще бъде предявена пред Арбитражния съд в Париж. Това каза Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК), пише Стандарт.

Писмото от "Вива" пристигнало в АСК през миналата година на хвърчащ лист. По договор те са длъжни да ни предоставят информация за сделката, а ние да пресметнем колко ни дължат, обясни Статков. Контрактът за приватизация на БТК предвижда при препродажба на дружеството хазната да получи 10% от горницата над 300 млн. евро.

Преди 2 години "Вива" прехвърли БТК на щатската AIG за 1,1 млрд. евро. Така горницата над 300 млн. евро е 800 млн., а 10% от нея са 80 млн. евро, показва простата сметка.

АСК е подготвила иск пред съда в Париж, но изчаква Министерство на финансите да обяви конкурс за представител, който да защити интересите на държавата по делото. Хазната трябва да отпусне около 1 млн. евро за съдебна такса. С това се ангажира днес на заседание на икономическата комисия зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини