Eвропейската комисия одобри сделката за БТК

Пандемията вероятно няма да забави влизането на купувача United Group, който оцени телекома на близо 1.3 млрд. евро.

Европейската комисия обяви, че е одобрила продажбата на най-големия български телеком БТК на регионалната медийна компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Сделката беше обявена през ноември 2019 г. и планът е да завърши скоро, като в предварително заявление на купувача срокът беше в средата на годината.

Разрешението на Брюксел е предпоследната крачка. По линия на финансирането засега не се очертават проблеми въпреки пандемията, тъй като телеком бизнесът е устойчив и при карантинна ситуация, твърдят два източника на "Капитал".

Единственото забавяне може да дойде по линия на запори, свързани с предишни сделки. Условие е да се свалят запори на синдиците на КТБ и КПКОНПИ, а за целта трябва да работят съдилищата в Европа и България, което заради Covid-19 е събитие с неясна дата.

Без проблем за пазара

В съобщението си еврокомисията казва, че предложената транзакция ще има ограничено влияние върху българския пазар. Според Брюксел от сделката не произлизат проблеми за мобилния пазар и фиксираните телекомуникационни услуги на едро и на дребно. Одобрението дойде месец след като EК обяви, че разглежда придобиването.

United Group е шестият собственик на БТК от приватизацията на телекома. Продажбата стана факт в началото на ноември, след като до последно за оператора наддаваха два кандидата - освен BC Partners другият беше американският фонд Providence Equity Partners, но с неформален местен съдружник. Цената не беше обявена, но според сегашния основен акционер в БТК Спас Русев е около 1.3 млрд. евро, което е седем пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA). Русев тогава обяви пред "Капитал", че консорциумът му е придобил оператора няколко години по-рано за около 750 млн. евро заедно със задълженията.

United Group обяви, че ще финансира транзакцията с облигации за 1.795 млрд. евро, които ще използва и за рефинансиране на свой стар дълг. Сделката е поредната за групата, която присъства във всички държави от бивша Югославия. United е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял от около 20%. През годините групата минава през различни финансови инвеститори. BC Partners влезе в нея през миналата година, като придоби мажоритарен дял от малко над 50%. Продавачът тогава запази миноритарен дял, а остатъчна малка инвестиция има и ЕБВР. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали.

Шести пореден собственик

Досегашният собственик на БТК беше консорциум, воден от Спас Русев, който влезе в компанията преди четири години. Продавач беше руската ВТБ, която влезе във владение на телекома, тъй като той беше обезпечение по отпуснат от нея мостов заем за предишното му придобиване - от компании, контролирани от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без възможност да бъде обслужван. Тогава след търг за купувач срещу 330 млн. евро беше избран Viva Telecom (Luxembourg). В него при сделката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за "Делта кепитъл инвестмънтс" (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори. Освен това руската ВТБ осигури и голяма част от дълговото финансиране за сделката - 240 млн. евро.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини