"Специална ситуация в България" - настоящият проект на LIC33

Една нощ време, след като до български медии бе разпространено съобщението, че европейски инвеститори ще придобият мажоритарен пакет в БТК, в интернет се появи и техен сайт. От информацията в него не се разбират повече подробности от съобщеното в сряда вечер.

Все така неизвестни остават акционерите в компанията.

От сайта се разбира, че начело на енигматичната компания LIC33 стои Пиер Луврие. Той е белгийски гражданин с руски паспорт, съобщава "Капитал". Според информация на в. "Стандарт" преди две седмици в София е пристигнал представител на европейски инвеститор с интерес към "Дунарит", който е презентирал специално създадената Louvrier Investment Company (изписано като абревиатура - LIC). Той за кратко беше прокурист на "Дунарит", а отскоро е управител на "Кемира", което е собственик на военния завод.

За Луврие публичната информация е, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия.

Другата част от екипа включва Брус Бауърс (според информацията в сайта - инвеститор на развиващи се пазари с опит в управлението на хедж фондове в Източна Европа) и Анатоли Кайро, които са управляващи директори, старши съветник е генерал Бертран Кавайе (според официалната му визитка е работил във френската жандармерия, а в момента се занимава с финансова сигурност), а Жан Жакобе (специалист по преструктуриране на компании, започнал кариерата си в "Проктър и Гембъл") е също съветник, но независим.

За себе си фирмата посочва, че е частна инвестиционна компания, която търси партньорства с растящи бизнеси в Европа. "Ние купуваме контролни дялове и посвещаваме времето и усилията си да увеличим потенциала на нашите проекти, след което - след 3 до 5 години, излизаме от тях", пише още на сайта на компанията.

В менюто "Настоящи проекти" на дружеството няма друго освен проектът, озаглавен "Специална ситуация в България". Тук, подобно на съобщението до медиите от снощи, се посочва, че компанията е в процес на покупка на портфолио, което включва голям телеком (БТК), телекомуникационна инфраструктурна компания, дялове от компании в сферата на отбраната и авиацията, както и дялове в медии и недвижими имоти. Или конкретно казано, това означава: БТК, "Дунарит", "Авионамс" (бившият "Терем Георги Бенковски"), ТВ7, контролирани от години от Цветан Василев, посочва "Капитал".

По информация на "Капитал" от два независими източника VTB, която държи 33% в БТК, и кредиторите са били извън всякакви преговори за продажба на участието си, затова, ако се говори за продажба, тя е на дял под 44% от телекома.

На сайта на "инвеститорите от ЕС" се обяснява, че след придобиването на акциите в дружествата първо ще бъдат погасени дълговете им, след това ще се инвестира в развитието им и по-късно инвеститорът ще излезе от тях.

Посочва се още, че "инвеститорът от Европейския съюз" разчита много на силната подкрепа на българското правителство, което да гарантира спазването на закона в "тази ситуация" с БТК.

"Намерението на инвеститора е да работи с правителството и всички акционери в телекома, за да рефинансира дълговете на компанията (900 млн. евро). Това би трябвало да спаси хиляда работни места и да даде възможност на инвеститорите да предпазят финансите на компанията в бъдеще", се посочва още в сайта. "Предишният собственик няма никакъв интерес към активите, придобити от LIC33", се допълва там.

Според написаното се очаква повече детайли по случая да бъдат оповестени на пресконференция на 24 март.

"Според моите сведения това, което излезе като информация, не е вярно", обяви в коментар по темата вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини