Константино Льондев донесе частица Италия в Хасково

    Живописецът Константино Льондев е авторът, който гостува в галерия „Форум“ в Хасково. Той е представен от Института за културно наследство България-Италия с директор Мариела Павлова, с изложбата "Белисимо".

    Прекрасно настроение и слънчеви цветове пренесе Льондев от слънчева Италия в южния български град.

    Авторът вече е познат на ценителите на изобразителното изкуство в Хасково. Това е втората му самостоятелна експозиция, Льондев е участник тук и в още три съвместни изложби с други свои колеги.

    Художникът, който е от смесен български и италиански произход, излага 16 платна в „Белисимо“-цветни пейзажи и женски тела.

    Платната следват емоциите на автора, оставени са без имена и провокират зрителя в дълбочина.

    Картините му, които хасковлии ще могат да видят в следващите седмици, са съвсем нови, рисувани са през последната година.

    „Предпочетох да не слагам имена на картините, за да не огранича в определена посока мисленето на хората, които ще ги видят. Предпочитам да оставя на фантазията на всеки това“, споделя Константино Льондев. Той казва, че в работата си през последната година, белязана от здравната криза, съвсем за малко е загубил концентрацията покрай случващото се с пандемията. Чрез работата си и изкуството което прави обаче, е успял да се отърси от тежките мисли.

    „В началото ми беше малко тъжно от цялата тази история и рисувах в по-тъмни цветове. Това е претворяване на вътрешното усещане върху платното. Но след това свикнах и продължих да следвам хода на времето, да живя така, както преди“

    Картините му в "Белисимо" са много цветни и наситени с живот. „Аз по принцип имам южна кръв и обичам ярките цветове“, казва по този повод Льондев. Той работи и скулптура и затова някои от живописните му платна са с наситеност от релефи. Вдъхновението казва черпи от самото изкуство и от красотата на жените.

    С картините си в настоящата изложба авторът пренася късчета от Италия в Хасково. В част от платната споделя емоциите, изпитани от възторга при наблюдението на стари маслинови дървета от Южна Италия, извили форми под вековното си съществуване и разказващи хиляди истории.

    „За мен те изглеждат като скулптури. Природата е истински творец.“

    „Той е автор, който освен живопис, работи и скулптура, затова погледът му не е само в една посока- съвместява двата жанра в изобразителното изкуство в едно изразно средство. Защото, когато човек погледне скулптурите му има чувството, че вижда живопис, и обратното. А има афинитет към тези стари дървета в Южна Италия, не само защото самият той е от тази част на Италия, а защото това е смисълът на историчността на човешкото развитие-да наблюдаваш и да осмисляш нещо, което е било толкова дълго преди теб и вероятно ще остане и след теб. Живата памет. И че всъщност всичко около нас е една суета, а човек трябва да мисли за това, което оставя след себе си.“, допълва директорът на Института за културно наследство България-Италия Мариела Павлова.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Пи
      Пикасо
      1 -4
      22:51, 22 апр 2021
      А си к ти р ба да си ги взема обратно
    • 2
      Бо
      Бояджия
      3 -4
      23:15, 22 апр 2021
      боза.............
    • 3
      Ру
      Русев
      1 -3
      08:03, 23 апр 2021
      Картините са от жанра ".
      • Ру
        русев
        1 -3
        08:05, 23 апр 2021
        От жанра Цапа.н.и.ца
    • 4
      Ек
      експерт
      1 -2
      08:09, 23 апр 2021
      Наблюдавайки тези картини , не изпитвам никаква естетическа наслада. Напротив, тръпки ме побиват като гледам тези октоподи, паяжини, животинки. С една дума-пълни глупости, да ме извини човека. За всеки влак има пътници.
    • 5
      Пи
      питам
      1 -2
      10:20, 23 апр 2021
      Тези неща защо се наричат картини?

    Още новини

    Последни новини