13 °C

Депутатите срещу Ананиев: Правителството харчило ударно в последния момент

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева. Това обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание.

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно от данните, които финансовият министър в оставка Кирил Ананиев отчете пред Народното събрание.

Приходите в държавния бюджет към март 2021 г. са над 11 млрд. лв. или 24% от годишния разчет, по предварителни данни.

Фискалният резерв е намалял значително спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лв. Ананиев обясни това с разходите около третата вълна на коронавируса.

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. са  извършени разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер 5,1 млрд. лева, заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

Oт началото на годината до края на март правителството е изтеглило само 800 млн. лв кредит, при разрешени малко над 4 млрд., каза още той.

Правителството харчило ударно в последния момент

Нинова упрекна финансовия министър, че правителството топи резерва със скорост 300 млн. на месец. Към 28 февруари той е бил 8,8 милиарда по официална справка на МФ, сега е 8,5 милиарда. Тя запита колко пари изхарчи Бойко Борисов с постановления на МС извън одобрения бюджет. Очевидно е, че изпълнението на бюджета не отговаря на приетия от НС. В тази връзка тя запита има ли намерение правителството на Борисов да внесе актуализация на бюджета. Министър Ананиев бе учуден от въпросите, но каза, че към края на април бюджетът ще е балансиран и ще завършим в рамките на одобрения. Не се налага актуализация на бюджета, подчерта той. Това трябва да направи следващото правителство, по негово убеждение. Той категорично отрече да са харчени пари извън гласуваното в бюджета. Той даде пример с разходите за транспортиране на пациенти за хемодиализа, с което разбуни залата, след което от своя страна избухна.

Йордан Цонев от ДПС започна въпроса си с пояснението, че всички постановления на МС са част от бюджета и това е големият порок, напълно законен от 2010 година. Голям резерв, голям буфер за харчене. Той каза, че фискалният резерв расте ударно през последните седмици, като изброи източниците, но харчовете през март са очевидни. За него движението на фискалният резерв не е нормално. Министър Ананиев отговори, че сме в пандемия и посочи, че през втората половина на месеца се снасят данъците.

България не е имала дефицит през първо тримесечие от 2012 година, посочи Мартин Димитров от "Демократична България". Той запита как при това положение не са били събрани 700 милона лева от хазарт, които липсват от година. Министър Ананиев разбираемо нямаше отговор докъде е стигнало събирането на тези пари, но увери, че се то се движи. Водят се дела, за да се върнат тези пари в бюджета.

Румен Йончев от "Изправи се! Мутри вън!" запита дали предвиденият бюджетен трансфер ще бъде достатъчен за посрещането на разходите на здравната система в пандемията. Ананиев увери, че необходимите средства са осигурени - за работещите на първа линия, за лекарства, за ваксини. Според него предвидените средства ще стигнат до края на август при сегашните нужди. Ако пандемията продължи след август, както държавният бюджет, така и този на НЗОК, ще трябва да бъде актуализиран.

Пламен Данаилов от "Има такъв народ" цитира данни на БНБ: Факт е, че последния месец март са изразходвани в повече над 1,8 милиарда, сравнено с същия период през 2020 година (която Вие нарекохте рекордна - към министъра в оставка). Очевидно управлението на бюджетните средства е било свързано с предизборната обстановка, което поражда притеснения за държавните финанси. Кирилов изрази надежда следващото правителство да се справи с всичките проблеми, които се оставят.

Румен Гечев прикани Ананиев да каже за средствата, които са начислени, а не предоставени. Малки и средни фирми чакат от август миналата година да получат средства, които са им "отпуснат". "И вие тука рапортувате 2 милиарда и 200 милиона лева. Колко сте дали на фирмите от тях? Не повече от 1 милиард." Гечев упрекна Ананиев, че оставя следващото правителство без средства, с които да разполага. Той го атакува и за ниския държавен дълг, кой е под 60% от БВП, като посочи, че в Зимбабве са по-добре с 21%, а талибаните в Афганистан - 7%, а в Япония 237% и Италия със 133% явно са по-зле. Трагедията е, че този дълг не отива в българските фирми, образование, наука, а в чекмеджета.

Фискалният резерв е намалял от 13,5 милиарда лева през септември 2020 до 8,5 млрд. сега, изрази притеснение Мартин Димитров. До голяма степен това се дължи на предизборни харчове, които можеха да бъдат избягнати, заяви той. Като пример той даде Балкански поток, който струва повече от всичките пари, дадени заради пандемията. "Не е честно да казвате, че оставяте държавата със стабилни финанси", каза Димитров, като прогнозира, че ще има проблеми през юни.

Мария Капон похвали Ананиев, че е в състояние да направи цифрите така, както е удобно. България отчита най-малък спад в производството и в потреблението, миналата година, т.е. няма криза. Има много интересни данни за парите, които са дадени за пандемията, каза тя. "Как е възможно да има 106 млн., дадени за ваксини, 192 милиона за подкрепа на лекарите и да има 748 милиона за допълнителни медицински дейности?", запита Капон. Тя поиска в следващите дни подробни обяснения за направените разходи. Когато говорим за фискален резерв и бюджетен дефицит, трябва да кажем, че имаме един баланс и той се нарича "Беден народ, богати управляващи и силна мафия", завърши тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ст
  Страхливци
  1 -1
  21:12, 21 апр 2021
  Чакаме да дойдете ,да ни управлявате и тогава да видим какво ще харчите . То е лесно да плюеш и акаш ,ама сега ще ви видим от другата страна.
  Голяма излагация ще е .

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини