Откриха неочакван ранен симптом на деменцията

Загубата на чувство за удовлетворение от това, което преди е доставяло удоволствие, може да говори за започваща деменция, установиха австралийски експерти. Ранните симптоми на деменция често се бъркат с депресия и неспособността на пациентите да изпитват радост е една от причините за това. Изследователите се надяват, че новите данни ще позволят да се поставят правилни диагнози навреме и да се започне борбата срещу болестта възможно най-рано.

Загубата на способността да изпитвате радост може да е симптом на деменция, предупреждават учени от Университета в Сидни. Изследването е публикувано в списание Brain.

Анхедонията - липса на удоволствие, е често срещан симптом на много разстройства, включително депресия и обсесивно-компулсивно разстройство.

Обикновено човек получава удовлетворение от постигането на цели или общуването с близки, но хората с анхедония не са способни на това.

Изследователите забелязват, че лекарите често бъркат ранните симптоми на деменцията с депресия. Една от възможните причини за това може да бъде неспособността на пациентите да изпитват удоволствие, предполагат те.

За да проверят тяхната версия, авторите на работата са избрали 121 пациенти с различни форми на деменция. 87 от тях са страдали от някоя от трите форми на фронтотемпорална деменция, група от заболявания, при които са засегнати фронталните и темпоралните дялове на мозъка. Обикновено фронтотемпоралната деменция се появява рано, на възраст 40-65 години. В една от своите форми фронталният лоб страда най-много, което води до промяна в личността на човека и нарушаване на емоционалните реакции. В друга форма, темпоралните дялове са засегнати, нарушавайки способността за четене и разбиране. При третата форма, която е най-рядка, пациентите имат нарушена реч.

Учените са оценили честотата на анхедония във всяка подгрупа и са я сравнили с резултатите при здрави хора и пациенти с болестта на Алцхаймер.

Оказва се, че пациентите с лезии на челния и темпоралния лоб са много по-малко склонни да изпитват радост, отколкото преди диагнозата. Също така, анхедония се наблюдава при тях по-често, отколкото при други групи пациенти, включително хора с болестта на Алцхаймер.

Проучването на резултатите от ЯМР показва, че при хора с увреждане на фронталния и темпоралния лоб на мозъка има загуба на неврони в орбитофронталната, префронталната, островната кора - зони, свързани с работата на системата за възнаграждение.

Изследователите подчертават, че промените, свързани с атрофия на нервните клетки в тези области при индуцирана от деменция анхедония, са различни от тези, наблюдавани при депресия и апатия.

"Голяма част от човешкия опит е продиктуван от желанието да изпитваме удоволствие, но често приемаме тази способност за даденост", казва един от авторите, неврологът Мюйран Айриш. "Но представете си какво би било да загубите способността да се наслаждавате на простите удоволствия от живота. Това е от първостепенно значение за благосъстоянието на хората, страдащи от невродегенеративни разстройства."

Авторите на работата се надяват, че новите резултати ще помогнат на лекарите да поставят по-точни диагнози и да започнат борбата срещу деменцията своевременно. Въпреки че тя не може да бъде излекувана, е възможно да се забави скоростта на мозъчна дегенерация и да се подобри състоянието на пациента.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини