14 °C

Откриха неочакван ранен симптом на деменцията

Загубата на чувство за удовлетворение от това, което преди е доставяло удоволствие, може да говори за започваща деменция, установиха австралийски експерти. Ранните симптоми на деменция често се бъркат с депресия и неспособността на пациентите да изпитват радост е една от причините за това. Изследователите се надяват, че новите данни ще позволят да се поставят правилни диагнози навреме и да се започне борбата срещу болестта възможно най-рано.

Загубата на способността да изпитвате радост може да е симптом на деменция, предупреждават учени от Университета в Сидни. Изследването е публикувано в списание Brain.

Анхедонията - липса на удоволствие, е често срещан симптом на много разстройства, включително депресия и обсесивно-компулсивно разстройство.

Обикновено човек получава удовлетворение от постигането на цели или общуването с близки, но хората с анхедония не са способни на това.

Изследователите забелязват, че лекарите често бъркат ранните симптоми на деменцията с депресия. Една от възможните причини за това може да бъде неспособността на пациентите да изпитват удоволствие, предполагат те.

За да проверят тяхната версия, авторите на работата са избрали 121 пациенти с различни форми на деменция. 87 от тях са страдали от някоя от трите форми на фронтотемпорална деменция, група от заболявания, при които са засегнати фронталните и темпоралните дялове на мозъка. Обикновено фронтотемпоралната деменция се появява рано, на възраст 40-65 години. В една от своите форми фронталният лоб страда най-много, което води до промяна в личността на човека и нарушаване на емоционалните реакции. В друга форма, темпоралните дялове са засегнати, нарушавайки способността за четене и разбиране. При третата форма, която е най-рядка, пациентите имат нарушена реч.

Учените са оценили честотата на анхедония във всяка подгрупа и са я сравнили с резултатите при здрави хора и пациенти с болестта на Алцхаймер.

Оказва се, че пациентите с лезии на челния и темпоралния лоб са много по-малко склонни да изпитват радост, отколкото преди диагнозата. Също така, анхедония се наблюдава при тях по-често, отколкото при други групи пациенти, включително хора с болестта на Алцхаймер.

Проучването на резултатите от ЯМР показва, че при хора с увреждане на фронталния и темпоралния лоб на мозъка има загуба на неврони в орбитофронталната, префронталната, островната кора - зони, свързани с работата на системата за възнаграждение.

Изследователите подчертават, че промените, свързани с атрофия на нервните клетки в тези области при индуцирана от деменция анхедония, са различни от тези, наблюдавани при депресия и апатия.

"Голяма част от човешкия опит е продиктуван от желанието да изпитваме удоволствие, но често приемаме тази способност за даденост", казва един от авторите, неврологът Мюйран Айриш. "Но представете си какво би било да загубите способността да се наслаждавате на простите удоволствия от живота. Това е от първостепенно значение за благосъстоянието на хората, страдащи от невродегенеративни разстройства."

Авторите на работата се надяват, че новите резултати ще помогнат на лекарите да поставят по-точни диагнози и да започнат борбата срещу деменцията своевременно. Въпреки че тя не може да бъде излекувана, е възможно да се забави скоростта на мозъчна дегенерация и да се подобри състоянието на пациента.

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини