15 °C

Технологията променя циркадния ни ритъм, според учени

Ние сме независими от естествената светлина от Слънцето от изобретяването на електрическата крушка през 1879 година.

В днешно време много хора прекарват по-голямата част от деня не само в изкуствено осветени стаи, но и гледайки екрани - телефони, компютри и телевизори. Напоследък има опасения, че гледането на ярки екрани вечер може да обърка циркадния ритъм - вътрешният часовник, който регулира цикъла ни сън-събуждане.

Бихме предположили, че това означава, че използването на екран преди лягане може да затрудни заспиването. Всъщност има много продукти, които можете да закупите, за да филтрирате синята светлина от екраните си, които обещават да подобрят качеството на съня ви.

Действат ли тези продукти всъщност? Променя ли светлината на екрана нашия циркаден ритъм и затруднява ли това заспиването? Историята е доста сложна.

Как работи циркадният ритъм?

Циркадният ритъм е вроденият "биологичен часовник" в много форми на живот, включително растения, гъбички и животни. При хората биологичният часовник се намира в хипоталамуса.

Хипоталамусът отделя хормон, наречен мелатонин. Мелатонинът често се нарича "хормон на съня", тъй като нивата му са високи през нощта, но спадат точно преди да се събудим сутрин. Часовникът има присъщ ритъм, но може да се регулира и в отговор на светлината.

Професор Джон Акселсон, експерт по изследване на съня от Института Каролинска, обяснява, че "часовникът ... има почти 24-часов вътрешен ритъм и е много чувствителен към светлината около здрача и разсъмването, така че да прави фина настройка на циркадната система, което позволява системата да бъде динамична и да се адаптира към сезонните промени в продължителността на деня и нощта."

Променя ли технологията нашия циркаден ритъм?

Много от съвременните технологии, от обикновената крушка до най-новия сензорен телефон, излъчват светлина. Професор Джейми Цайцър от Станфордския университет казва: "Светлината основно прави две неща с часовника. Тя настройва часа на часовника и променя амплитудата или силата на часовника."

Тъй като нашият циркаден ритъм променя нивата на мелатонин, можем да използваме нивата на този "хормон на съня", за да видим какво влияе на биологичния ни часовник. Няколко проучвания показват, че ярката изкуствена светлина потиска производството на мелатонин при хората.

Интересното е, че много ярка изкуствена светлина всъщност се използва като терапия (наречена фототерапия), за да помогне на хората, които имат много забавени биологични часовници, да се събудят и да заспят по-рано.

Интензивността на светлината, използвана за фототерапия, е много по-висока от тази, която се излъчва от всеки екран или крушките, които използваме. Проучване от 2014 г. разглежда по-реалистичен сценарий: сравняване на нивата на мелатонин и качеството на съня на хората, които четат нормална книга или електронна книга преди лягане. Те открили, че участниците, които четат електронната книга, са намалили нивата на мелатонин.

Д-р Целе Ричардсън от Университета на Западна Австралия казва: "Има доказателства, че 1,5 часа (или повече) използване на ярък екран намалява естественото повишаване на мелатонина през нощта и този ефект може да се усложни за няколко нощи."

Важното е, че тя добавя, "но това изглежда не означава, че за заспиване е нужно повече време".

Какво означава това за нашите модели на сън?

Въпреки че знаем, че мелатонинът има много ефекти в организма и е свързан с цикъла сън-събуждане, ние не знаем точно как намалените количества мелатонин влияят върху качеството на съня.

Има множество проучвания, които разглеждат използването на технологиите и качеството на съня или времето, необходимо за заспиване. Въпреки че много от тях намират връзка между времето пред екрана и съня, корелациите често са слаби и не показват, че увеличеното време пред екрана причинява проблеми със съня.

Например, изследване от 2014 г. установи, че средно участниците, които четат печатни книги, заспиват 10 минути преди четящите електронни книги. Други проучвания сравняват хората, които са използвали продукти, които намаляват синята светлина от екраните с останалите потребители. Тези проучвания са установили само 3-4 минути разлика във времето, необходимо за заспиване.

Тъй като сънят се влияе от много неща, често е трудно да твърди с увереност, че е измерен само ефектът от времето пред екрана.

Друго усложнение е подчертано от д-р Ричардсън: "Вероятна е двупосочна връзка между използването на технологиите и съня. Тоест използването на технологията може да повлияе на съня с течение на времето, но хората, които имат проблеми със съня, впоследствие могат да увеличат използването на технологията."

В заключение: 

Технологията, по-специално изкуствената светлина, променя циркадния ни ритъм. Знаем това, защото можем да видим разлики в нивата на мелатонин след употреба на екрана.

Какъв ефект има това върху съня ни, особено времето, необходимо за заспиване, все още не е ясно.

Статията е базирана на 4 експертни отговора на въпроса: Променя ли технологията нашия циркаден ритъм?

Този експертен отговор е публикуван в Science Alert в партньорство с независимата платформа за проверка на фактите Metafact.io.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини