15 °C

Проучват реакцията на имунитета при повторно заразяване с COVID-19

Ново клинично изпитание с хора ще проучи реакцията на имунната система при повторно заразяване с коронавриус, пише "Гардиън".

Изпитанието с хора включва заразяване на участниците, което ще бъде направено по контролиран начин. Проучването ще помогне и в борбата със заболявания като малария, туберкулоза и гонорея.

Първото изпитание с хора за COVID-19 започна тази година. Проучването е ръководено от изследователи от Лондонския имперски колеж. Първоначално е проучвано заразяване на хора с най-малкото количество от вируса, необходимо да причини инфекция. Участниците не са прекарали вируса преди това.

Сега изследователи от Оксфордския университет обявиха, че са получили етично одобрение за провеждане на ново изпитание с хора, които са преболедували коронавируса. Набирането на доброволци се очаква да започне през следващите няколко седмици.

Целта на проучването е да се установи имунният отговор, който предотвратява повторна инфекция. Екипът ще измери нивата на различните компоненти на имунния отговор на участниците, включително Т-клетките и антителата, а след това ще проследи дали участниците се заразяват повторно, когато се изложат на вируса.

Участниците трябва да са здрави, с нисък риск при COVID-19, на възраст между 18 и 30 г. Заразяването с коронавируса трябва да е станало 3 месеца преди да се включват в изследването. Всички трябва да са имали положителен PCR тест за коронавирус. Също така трябва да имат изградени антитела.

В първата фаза от изпитанието ще бъдат включени 24 участници, които ще бъдат разделени в групи с 3-8 души, които ще получат през носа първия щам на коронавируса. Идеята е да се започне с много ниска доза и ако се наложи, да се увеличи.

Целта е 50% от участниците да бъдат заразени, но до много лека форма на заболяването.

Втората фаза, която се очаква да започне през лятото, ще включва нова група от участници и ще проучи имунния отговор преди и след излагане на вируса, а също така нивото на вируса и какви симптоми имат повторно заразените.

Ако повторната инфекция бъде потвърдена или се появят симптоми в една от двете фази, участници ще получат лечение с моноклонални антитела. Участниците ще получат около 5000 британски лири за цялото изследване, като всеки доброволец ще трябва да се самоизолира за най-малко 17 дни по време на проучването.

Екипът смята, че проучването не само може да разкрие какво ниво на различни аспекти на имунния отговор е необходимо за предотвратяване на повторна инфекция, а също така ще хвърли светлина върху продължителността на защитата и ще помогне за разработване на лечения и ваксини.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини