Манолова: Казали сме ясно - без ГЕРБ и ДПС

Първи разнобой в бъдещата най-малка коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!" се видя днес, заради което се стигна до заплахи за изключване и говорене през медиите.

Няколко часа след като избраният за депутат от "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов обяви, че би се жертвал за министър и че е нужна подкрепата на БСП, за да "убият ламята", партньорът му Мая Манолова обяви, че той няма да бъде част от парламентарната група на обединението, ако се договаря за министър и търси подкрепата на партиите на статуквото.

Тази сутрин при отговори на въпроси в интервю за БНТ Николай Хаджигенов каза, че трябва да има дори и краткотраен кабинет за промени в изборните правила и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев; че Слави Трифонов трябва да направи кабинет дори и на малцинството; че би се жертвал за министър, ако е необходимо; както и че ако искат да убият ламята, трябва да вземат подкрепата на БСП. На въпрос за подкрепата на ДПС той отвърна, че ако има възможност да я получат, как биха могли да я върнат в парламентарна република. Попитан за евентуалната подкрепа на ГЕРБ, той обяви, че би било чудесно, защото това е начинът за ликвидиране на партията на Борисов.

Няколко часа по-късно Мая Манолова и Татяна Дончева дадоха брифинг, повод за който според Дончева били реакциите в социалните мрежи и на журналисти на интервюто на Хаджигенов. От отговорите на двете не се разбра дали е говорено с адвоката.

Според Манолова всички решения за подкрепа или коалиции ще се вземат в парламентарната група, чието ръководство предстои да бъде избрано. Тя припомни, че позицията на коалицията е, че нито ще иска, нито ще дава подкрепа на ГЕРБ и ДПС, и заяви, че няма да се влиза в разговори с партиите на статуквото, за каквито определи ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Не е задължително Николай Хаджигенов да бъде част от парламентарната ни група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Нито един от избраните депутати, който си позволява да влиза в договорки, няма да бъде част от парламентарната група", обяви Мая Манолова.

От нейните думи се разбра, че се чака Слави Трифонов да обяви плановете си, както и че нейната формация иска промени в Изборния кодекс.

След брифинга на Манолова и Дончева Николай Хаджигенов коментира пред агенция "Фокус", че "госпожите" очевидно нито са го гледали, нито са чули, нито са разбрали, както обикновено. По думите му в правния мир не е възможно, ако ГЕРБ и ДПС решат да подкрепят кабинет на малцинството, да не им бъдат взети гласовете и - казвайки, че няма да го направят, двете лъжат избирателите, както правят истинските политици.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Му
    мутри вън
    5 -2
    21:17, 8 апр 2021
    Кой ще води бащина дружина? Още няма указ за народно събрание и тия се изпокараха. Мая има червейчета в дупето и не я свърта на едно място и затова постоянно говори на висок тон превъзбудено все едно се кара.
    • Ко
      кокошки,
      0 0
      11:20, 9 апр 2021
      слушайте какво говорят хората, преди да кудкудякате!
  • 2
    12
    123
    0 0
    10:07, 12 апр 2021
    Ти хубаво си казала, ами коя си ти ? 4%, стой си там на топло , че иначе при нови избори и това няма да имаш, ще те изритаме като дъвка.....!!!
Последни новини