21 °C

Българският премиер е в беда, България изпада в несигурност - реакции отвън

Премиерът Бойко Борисов печели парламентарните избори в България, но трудно ще състави кабинет след силен антисистемен и антикорупционен вот, пишат западни издания за провелите се вчера у нас избори.

"Българският премиер е в беда", излиза със заглавие агенция Ройтерс.

На българския премиер Бойко Борисов ще му е трудно да остане на власт, след като антисистемни и антикорупционни партии, които от миналото лято му искат оставката, отбелязаха пробив в парламентарните избори в неделя. Според частичното преброяване, дясноцентристката партия на Бойко Борисов ще остане първа формация в парламента, но печелейки само 25% от гласовете срещу 33,5% преди четири години. Опозиционните социалисти и новата антисистемна партия, основана от популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов, се борят за второто място, докато други две протестни партии, които отхвърлят Бойко Борисов, също се очаква да влязат в парламента. След като доминира в българската политика в продължение на десет години, Бойко Борисов има малко естествени партньори за формиране на коалиционно правителство. Агенцията прогнозира, че е много вероятно да последват няколкоседмични преговори или дори нови избори, които могат да попречат на способността на България, най-бедната страна в Европейския съюз, ефективно да използва фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, предоставен от Брюксел, за възстановяване на икономиката, отслабена от пандемията на коронавируса.

"Борисов печели, но е безсилен, протяга ръка на протестърите", отбелязва агенция Франс прес.

Партията на консервативния премиер Бойко Борисов спечели парламентарните избори в неделя в България, но е принудена да се съобрази с голям протестен вот няколко месеца след серийни демонстрации срещу корупцията. "Предлагам ви мир", каза той на опонентите си от стълбите на дома си. "Не можете да го направите сами (...), нека бъдем единни", добави той, като похвали опита си и предложи създаването на кабинет "от експерти, които да извадят страната от пандемията". Партия ГЕРБ, която е на власт от 2009 г., със сигурност се оказа победител на изборите, но й се приписват по-малко от 25% от гласовете, което й дава право на само 66 места от общо 240 в парламента. Отслабен от скандали и нарастващо обществено недоволство, Борисов трудно ще създаде коалиция за управление и следователно трябва да убеди своите недоброжелатели да се присъединят към него.

Малко по-обширно на следизборната ситуация у нас се спира френското издание Le Nouvel Observateur.

България изпада в несигурност с разпокъсан парламент, пише вестникът. Частичните резултати от българските законодателни избори потвърдиха победата на консерваторите на премиера Бойко Борисов, но мащабът на протестния вот, разделен между няколко партии, открива период на нестабилност. Партията ГЕРБ на Бойко Борисов води с около 25% от гласовете, следвана от нова популистка партия "Има такъв народ", която събира повече от 18% от гласовете. Тази формация на сатиричния телевизионен водещ Слави Трифонов създаде изненадата, като изпревари значително социалистите, които събират само 14,9% от гласовете. Популярният 54-годишен певец яхна вълната на антикорупционното протестно движение от миналото лято, въпреки че не участва в нито една демонстрация. Той води кампания изключително от студиото на собствения си частен канал, апелирайки към "неполитизирани млади хора на възраст между 18 и 30 години", обяснява анализаторът Мира Радева. Той беше аплодиран и от българи в чужбина, които го поставиха начело с почти 30% от гласовете. Движението на градската десница Демократична България , съставено от онези, които запалиха огъня на антиправителствените протести, също се справя по-добре от очакваното (10%). Другата протестна партия, "Изправи се! Мутри вън!", събра близо 5% от избирателите. Партията на турското малцинство ДПС излиза едва на пета позиция (9%), наказана от лошата репутация на заместника Делян Пеевски, поради бързото му забогатяване и предполагаемия натиск върху политическата класа, прокуратурата и медиите. И накрая, националистите на ВМРО, които бяха част от последното правителство, не успяха да надхвърлят границата от 4%, за да влязат в парламента. "Резултатите отразяват дълбоката фрагментация на обществото. Не се появява ясно мнозинство и ГЕРБ дължи победата си само на грижата за стабилността на избирателите", дешифрира Антоний Гълъбов от Нов български университет. При тези условия 61-годишният министър-председател подаде ръка в неделя вечерта на своите опоненти, които досега не са разкрили намеренията си, подсказвайки трудни преговори. В изявление във Фейсбук, Борисов предложи да се създаде "до декември" правителство, съставено от експерти, което да "премине през кризата от Covid-19 и да продължи напред". Може би президентските избори, насрочени за ноември, ще покажат по-ясна тенденция. Президентът Румен Радев, който беше подкрепил демонстрантите, се кандидатира за нов мандат. Той призова в неделя да се гласува "против произвола и корупцията", демонстрирайки увереността си във "връщането към нормалността".

За трудностите, пред които ще се изправи Бойко Борисов, за да сформира коалиция пише и един от най-четените френски вестници Le Monde.

На власт почти непрекъснато от 2009 г. в тази страна със седем милиона жители, 61-годишният Борисов се очаква да получи 25,7% от гласовете, далеч пред дългогодишните си опоненти от Българската социалистическа партия (БСП), която се срина до 15,1%. Но този правителствен ръководител с вид на бодигард, с минало на полицай и каратист, падна с повече от 7% в сравнение с предишните парламентарни избори през 2017 г. и получи най-ниския си резултат от дванадесет години. Преди всичко ще му е трудно да създаде коалиция в условията на атомизиран политически пейзаж, както никога досега. Различни формации, яхвайки дълбоката вълна на антикорупционен гняв, изразена по улиците през последните месеци, постигнаха изненадващ пробив, започвайки от певеца и телевизионна звезда Станислав Трифонов, който се нареди на второ място с 16,2% от гласовете. Избирателната активност беше по-висока от очакваното, въпреки че гласуването се проведе в средата на третата вълна на Covid-19.

Много далеч от мнозинството

Борисов избягва медиите, след като през юни 2020 г. в публичното пространство изтекоха негови снимки как лежи гол до кръста с пистолет до главата и чекмеджета, пълни с 500-еврови банкноти. "За пети пореден път печелим парламентарни избори", увери той сам в импровизирано включване по Фейсбук в неделя вечер. Под снега и пред джипа, на чиито колела обича да обикаля България, той отправи "предложение за мир" на цялата опозиция, "призовавайки експерти, които ще бъдат отговорни за излизането от пандемията до декември ". "Писна ми да бъда отговорен", каза той, докато похвали "опита си". Със само около шестдесет места от 240, според изчисленията, той всъщност е много далеч от мнозинството и ще има затруднения да намери съюзници в партии, които в по-голямата си част са уверени, че ще откажат да управляват с него. Единственият оцелял от крайнодясната коалиция, на която разчита от 2017 г., българското националистическо движение ВМРО дори няма гаранция дали ще премине границата от 4%, и във всички случаи дори това няма да е достатъчно за формиране на коалиция. Вместо това три партии, които осъждат корупцията по различни начини, в държава, която е на последно място в европейската класация в тази област, ще влязат в парламента.

Специално внимание се отделя и на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", като формацията обрала най-много гласове от протестния вот.

Популистки пробив на парламентарните избори в България, съобщава Euronews.

Всички избори крият своята изненада. България не прави изключение. Протестният вот събра повече гласове от очакваното. Новата популистка партия на телевизионния водещ Слави Трифонов е рамо до рамо със Социалистическата партия, като и двете печелят между 15 и 17 процента от гласовете. Трифонов отказа всякакви телевизионни участия и интервюта, обяснявайки, че има симптоми на Ковид. В социалните мрежи той благодари на своите привърженици за тяхната мобилизация.

"Никаква рекламна или плакатна кампания. Нито един член на партията не участва в дебатите по телевизията. Популистката партия използва само свой собствен телевизионен канал и социални мрежи, за да мобилизира своите привърженици", обяснява кореспондентът на Euronews Дамян Воденичаров. Вместо срещи и интервюта, Слави Трифонов отговаряше на въпроси на феновете си в неформална обстановка. "Тъй като сме в средата на предизборна кампания, ще отговоря на вашите въпроси. Няма нужда от посредници. Журналистите са просто преводачи. Това го знам от опит, тъй като дълги години работя в сектора." Популистката партия завърши кампанията си с концерт пред празна зала. Дори предложенията й да остават неясни, оттук нататък тя е сила, с която ще трябва да се съобразяват.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Mi
  Michigan
  28 -9
  18:55, 5 апр 2021
  Това е началото на края на мутрата-крадец.
  • че най-послушния им слуга може да отпадне от далаверата и да се намали "връщането"!
  • Ек
   Експерт на Тик-вите
   22 -6
   07:41, 6 апр 2021
   какви експерти ще предлага Тиквету: Томислав, който за 11 години похарчи над 2 млрд и нищо електронно няма и въпреки че купиха машини за гласуване, хората висят с чували с бюлетини на студа по цяло денонощие! Или земеделската му министърка, която призовава да си мълчат за корупцията в земеделието?! Или неграмотната министърка на туризма?! Или външната му, която направи такъв договор с Македония, че по-добре да го нямаше?! или Ало Банов съм?! Искаме ли още магистрали, които да се посипват с камъни и да са пропаднали още с откриването?! Тик-вите имат специалисти само в корупцията, неграмотни, роболепни подлоги.
  • По
   Порчо
   8 -1
   13:11, 6 апр 2021
   Както е казал народът: Лакомо дупе, кръв сере!
   Тиквената простотия и лакомия са толкова големи, че той всмукна като черна дупка и унищожи всички евентуални партньори.
   Както унищожи образование, здравеопазване, индустрия, промишленост и енергетика!
   Липса на визия, експертност и далновидност! Липса на мисъл, възпитание и образование! С една прочетена книга, ТОЛКОВА! Самовлюбеният, малограмотен некадърник е всичко друго, но не и държавник!
   Истинският политик се грижи, както да има партньори, така и читава опозиция! Защото така съществува демокрацията! Не можеш да ходиш с един крак! Трябват ти два!
   То не че при нас е имало демокрация, защото дървенето на един тъп и самовлюбен шоп не е политика, а още по-малко е демокрация.
   Има ли формация, която се е коалирала с простака и да не е загинала?
 • 2
  Зл
  Златкова
  9 -22
  20:17, 5 апр 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • От
   Отговор
   21 -8
   22:10, 5 апр 2021
   Ало.... Златкова , дебил с дебила ти , кажи колко килограма си !
   Не казващ нищо за тези, на които ще им се пръсне корема от преяждане.
   Долна измет такава.
 • 3
  На
  на ******* му се приискало
  17 -6
  07:28, 6 апр 2021
  помирение и разбирателство. А когато изпращаше полицаите да млатят протестиращите пред Министерски съвет мислеше за корупция и грабене и мачкане на народа! Алчно парче сланина!
 • 4
  Хр
  Христо
  12 -3
  08:13, 6 апр 2021
  който и да дойде на власт дебилът си остава дебил, вечно недоволен и търсещ вината извън себе си...честито на дебилите...почва сеирът..ама след сеирът идва зимата и тогава..пак олелее-малеле, каква я мислихме, каква стана...и пак...и пак , и отново...и отново...
 • 5
  Йо
  Йотовски
  6 -3
  10:10, 6 апр 2021
  Изборите минаха. Кой гласувал-гласувал. Идва времето на най-гадното нещо – коалирането. За непросветените, това е момента, в който се разбира дали булката е честна, но за съжаление това се случва след сватбата. 
  В своята същност коалиране може да се замени с думата лапане. Тоест два или повече субекта се разбират дали са съгласни следващите четири години да са на почетното място на софрата и да държат хляба и ножа. Това го наричат национално отговорно поведение. Което поведение освен, че ги държи сити, ги прави и някак значими в собствените им очи.
  Както знаем, често апетитът побеждава.
  Лошото е, че хората гледат. Още по-лошото е, че те виждат и почти винаги не ти прощават. 
      Технологично. Преди коалирането ще се нагледаме на официалните говорители от разни институти, организации и агенции. Те ще предлагат разни възможни варианти, кой от кой по-неприемлив. Все едно правят това с цел да невротизират гласоподавателите и после баш партиите като се коалират да не ни идва да изтърчим веднага на площада, а някак да е по-поносимо.
   Коалирането също така е и мига, в който всяка партия губи идентичността си и ако избирателната и маса не е съставена от купени гласове или идиоти – задължително се проваля. За справка виж всичките там разни патриотични формирования.   
      Вярно, преди да загуби (а това е чак на следващите избори) партията се наплюсква до насита. Преяжда с пари власт. Коалираните политици използват тъпи хватки за да оправдаят предателството към избирателите си. Участват в монологични интервюта с предварително одобрени въпроси. Създават си вид на национално отговорни. Ходят да гласуват с по един стек карти и се осигуряват кворуми, гласуване на лобистки или откровено гадни закони и после почивка. Въобще, държат се като национално отговорни… такива.  
  А хората, гласували за тях са бесни. 
      

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини