Мандатоносителят на Божков, Цветанов и още 8 партии ще вземат 22 млн. лв. годишно от държавата

Всички формации в Народното събрание и партиите, получили поне 1% от гласовете на парламентарния вот, получават финансиране от държавата. Според приетия бюджет за 2021 г. сумата е 8 лева на получен глас на година.

Формациите в парламента ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", "БСП за България", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" ще получават финансиране от държавата.

При обработени 92.95% протоколи и при същия размер на субсидията годишно коалицията ГЕРБ-СДС ще взема 6.16 млн. лв. на година, "Има такъв народ" - поне 4.23 млн. лв., "БСП за България" - поне 3.54 млн. лв., ДПС - поне 2.35 млн. лв., "Демократична България" - около 2.23 млн. лв. и "Изправи се! Мутри вън!" - поне 1.13 млн. лв.

При неокончателни резултати и този размер на държавно финансиране парламентарните и извънпарламентарните партии ще вземат поне 22 млн. лв. на година от хазната.

Партията на Красимир Каракачанов - ВМРО, остава извън парламента, но ще получава държавна субсидия от поне 863 хил. лв. на година (при 92.95% обработени протоколи и при същия размер - бел. авт). Финансиране от държавата ще получава и партията-мандатоносител на Васил Божков - "Българско национално обединение", чийто формален лидер Георги Георгиев отстъпи листите си на укриващия се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения. Размерът на година ще е 712 хил. лв.

Отново субсидия ще получава партията на Костадин Костадинов - "Възраждане" - поне 595 хил. лв. на година. При обработени 92.95% от протоколите формацията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" също ще взема държавно финансиране - около 294 хил. лв. на година.

Без субсидия остават партиите на Веселин Марешки и Валери Симеонов - "Воля" и НФСБ, които се явиха заедно на изборите и нямат право на финансиране от държавата, макар и да имат към момента 2.46% от гласовете.

Засега не е известно дали размерът на субсидията ще остане 8 лева на получен глас. На инициирания от шоуто му референдум Слави Трифонов защитаваше тезата, че партиите трябва да получават по лев на глас, а за кратко ГЕРБ въведе такава субсидия през 2019 г. Оттогава е разрешено и финансирането на партиите от бизнеса.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Кр
    Крайно
    8 0
    19:13, 6 апр 2021
    време е да се премахнат въобще партийните субсидии.Като искат да са партийци - да се издържат от членски внос.
  • 2
    Iz
    izbiratel
    1 0
    09:44, 7 апр 2021
    Доколкото си спомням в Референдума организиран от г-н Трифонов, имаше точка за размера на субсидиите. Сега е врмето за решение.
  • 3
    Az
    Az
    1 0
    11:35, 7 апр 2021
    Добре е като правите такива сравнения да напишете и колко ще ни струва Герб.
    Щото тия пари са жълти стотинки.
    • Че
      Чети ,********* !
      1 0
      17:20, 9 апр 2021
      То си го пише бе ,дебил .Вас най-много ви е страх ГЕРБ да не ви вземе посраните гащи ...Виж ,ако друг ви съдере онова ...може. Божков може ,щото е беден...Чалгата може ,щото е закъсал ,Мутрите вън могат ...Копейкин може ...Решетников ,пардон -Радев може ,щото са братушки и вдигат юмручета.
  • 4
    Az
    Az
    0 0
    11:03, 12 апр 2021
    Брей много си се разгневил , че си тръгнал да обиждаш , свиквай вече палячо , бръкнаха ви джоба много ви боли .
Последни новини