Олимпийският шампион по борба и почетен гражданин на Хасково Димо Костов на 74 години

Днес, 17-и март, 74-и рожден ден отбелязва олимпийският шампион по борба Димо Костов. Той е роден на днешната дата през 1947 г. в харманлийското село Рогозиново.

През 1976 г., на олимпиадата в Монреал печели бронзов медал в категория до 100 кг, като губи само от руснака Яригин и американеца Хеликсън. Костов е участник в няколко европейски и световни първенства по свободна борба с екипа на ДФС “Хасково”.

На световното първенство през 1973 г. завършва на 4-то място в категория до 90 кг. Бронзовият медалист има още две 5-и места при 100-килограмовите. На европейското първенство през 1973 г. става трети в категория до 90 кг, същата позиция запазва и през 1975-а, но в категория до 100 кг. През 1976-а печели сребърен медал печели в Ленинград. През 1974-1975 г. е два пъти шампион на турнира “Дан Колов” в Севлиево и София. Димо Костов печели сребърен медал на същия турнир през 1970-а и 1973-а в София и Варна.

Кандидатът за народен представител е шампион при юноши, младежи и три пъти при мъжете в три различни категории - 82, 90, 100 кг.

Причината националната спортна гордост да приеме номинацията за народен представител от БСП за България е заложена в предизборната платформа на коалицията:

„Разработване и внедряване на Национална програма за научно осигуряване в спорта и възстановяване на центровете за олимпийска подготовка на елитните спортисти. Възстановяване на общественото начало в спорта, чрез създаване на регионални съвети за спорт, които да работят съвместно с общини, спортни организации, училища, университети и други държавни структури.“

На 17-и август 2020 Димо Костов е удостоен като почетен гражданин на Хасково. Бил е помощник треньор на Хасково и Лукойл Нефтохимик и 18 години национален треньор на Пуерто Рико.

Димо Костов е кандидат за депутат в предстоящите парламентарни избори от БСП за България в листата на 29-и МИР, област Хасково.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET
Последни новини