Ботевци с послание: „Да бъдем по-добри и по-човечни“

Изображение 1 от 2

    За един по-добър и по-красив свят

    Всяка последна сряда на месец февруари се отбелязва „Денят на розовата фланелка“, т.е. ден против тормоза и насилието в училище. Този ден става популярен в България през 2012 година и оттогава всяка година на тази дата в ЕГ „Христо Ботев“ се поставя акцент на превенцията на насилието и тормоза в училище.

    Ученическият съвет, със съдействието на училищния психолог МюжгянФейзи, сътвориха „пътека на добротата и човешките ценности“. По пътеката минаха децата, учениците и учителите в Деня на розовата фланелка. Пътеката е направена от „стъпки“ с послания за: доброта, човечност, обич, любезност, подкрепа, състрадание, вежливост, толерантност, емпатия, приятелство…

    Добротата е качество, което всеки притежава изначало в себе си, но не всеки може да го съхрани и показва.Това е способност само на силните и смели хора, защото в света, в който живеем всеки ден пред нас се изправят препятствия, които се опитват да ни откажат от това да бъдем добри.Доброто е в нас и се подарява на другите. Доброто не струва нищо, но означава много. Не е ли по добре да направиш добро, да помогнеш на човек в беда? Понякога и един мил жест и съвет означават много. Трудно ли е човек да бъде добър в днешния забързан свят? Добротата е единственият верен път на човечеството. Доброто живее в нашите сърца, ние се раждаме с него, само трябва да имаме смелост да го покажем, да го подарим на другите.

     ВЕГ „Христо Ботев“ по време час на класаучители и ученициобсъдиха темата за превенция на тормоза, насилието и кибертормоза. Училищният психолог изнесе беседа на учениците от 11. клас относно как да реагираме при ситуации на тормоз - ако сме жертва или свидетел на тормоз и/или кибертормоз.Учениците изработиха „Харта на ценностите“. Акцентът бе поставен  върху това, че всички хора притежават положителни качества, които просто трябва да ги използват в ежедневието.

    Историята на Деня на розовата фланелка започва в Канада през 2007 година. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те закупили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа към тормозения ученик.

    Възпитаниците на Езикова гимназия „Христо Ботев“ заявявиха, че са против тормоза и насилието, но не за ден!

    Нека бъдем по-добри, по-човечни, по-дружелюбни и по-любезни!И нека всеки ден да „вървим по пътеката на добротата и човешките ценности“ и да се надграждаме като личностиза един по-красив свят!

    Това съобщиха от ръководството на гимназията.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини