18 °C

Ураганите на Бермудите увеличили силата си двойно за шест десетилетия

Скоростта на вятъра, с която ураганите вилнеят в Бермудите, се е увеличила повече от два пъти през последните 66 години, поради повишаването на температурите на океана в региона в резултат на изменението на климата, според ново проучване.

В радиус от 100 мили от Бермудските острови средната максимална скорост на вятъра от урагани се е увеличила от 56 на 117 км/ч между 1955 и 2019 г., установиха изследователите. Това е еквивалентно на увеличение от 10 км/ч  на всяко десетилетие.

През това време температурите на морската повърхност в региона също са се увеличили с до 1,1 градуса по Целзий, според Бермудските атлантически часови серии (BATS) - дългогодишен набор от данни, събран от Бермудския институт за океански науки.

Учените вече знаят, че по-високите температури на морската повърхност подхранват по-силни тропически циклони. Но новите открития показват, че температурите под морската повърхност също играят ключова роля за формирането на тези бури.

„Нашето изследване демонстрира по-голямо значение на температурите в горната част на океана спрямо температурите на морската повърхност при прогнозирането на интензивността на ураганите“, казва пред Live Science водещият автор Саманта Халам, докторант в Националния океанографски център и Университета в Саутхемптън във Великобритания.

Настоящите прогнози за ураганите разчитат много на температурите на морската повърхност, за да правят прогнози. Изследователите обаче откриха, че температурата на най-горните 50 метра от водния стълб може да се използва за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите.

Температура и интензивност

Тропическите циклони - ураганите в Северния Атлантически океан и североизточната част на Тихия океан, циклоните в Южния Тихи океан и Индийския океан и тайфуните в Северозападната част на Тихия океан, възникват, когато атмосферни системи с ниско налягане се образуват върху петна с топла вода близо до екватора.

Високите температури на морската повърхност карат горещия въздух, пълен с влага, да се издига в атмосферата, създавайки петно ​​от ниско налягане на въздуха отдолу. След това въздухът от околните райони се изтегля, за да запълни "празното" място с ниско налягане. Това създава цикъл от издигащ се топъл въздух, привличащ по-студен въздух, и кара скоростта на вятъра да се увеличава. Междувременно издигащият се, богат на влага въздух се охлажда и водата в него образува облаци, които започват да се извиват нагоре, според обясненията на НАСА.

По време на този процес на образуване топлината от океана се губи в атмосферата и повърхностните води се охлаждат. Но ако подводните води също са топли, тези по-топли води ще се издигнат на повърхността, защото са по-малко плътни. Попаднали там, те могат да продължат процеса на образуване на бури. Този механизъм може да е ключова причина, поради която ураганите са станали толкова по-силни през последните няколко десетилетия.

Учените анализирали температурните промени в горните 300 метра от водата. Те открили, че средната температура в горните 50 метра от водния стълб, която се е покачила между 0,5 и 0,7 грдуса Целзий от 1955 до 2019 г., всъщност е по-тясно свързана с интензивността на урагана, отколкото температурата на самата морска повърхност.

"Както нарастващите повърхностни, така и подводните температури, особено в горния 50-метров океански слой, играят важна роля за усилването на ураганите", казва Халам.

Точни прогнози

Ураганите отвъд Атлантическия океан също се засилват с подобна скорост като тези на Бермудските острови, отбелязва Халам.

"Ако температурите в океана продължат да се повишават, може да се наблюдава допълнително нарастване на интензивността на ураганите", казва ученият. "Това може да доведе до повече щети на брега там, където ураганите достигат сушата."

Изследователите смятат, че температурите на повърхността трябва да се използват, за да се помогне за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите в бъдеще, особено на места като Бермудските острови.

"Открихме, че когато използваме средната температура на горния океански слой от 50 м, това е по-близък предиктор за интензивността на ураганите, отколкото ако използваме само температурата на морската повърхност", каза Халам.

Изследователите също така са имали възможност да проверят прогнозите по горния океански слой по време на урагана Полет, който навлезе в сушата в Бермудските острови на 14 септември 2020 г., и смятат резултатите за обещаващи.

Изследването е публикувано в списание Environmental Research Letters.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини