Приключи конкурсът за превод от английски в Месеца на Америка

Приключи традиционният конкурс за превод от английски на български език, който се провежда като част от програмата на Месеца на Америка. В езиковото състезание се включиха 52 ученици от 10, 11 и 12 клас от кърджалийските училища. То се състоя в читалните на  Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“ при спазване на всички мерки за предпазване от Ковид-19.

Предложени за превод бяха текстове от  художествени произведения, подбрани от журито в състав Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисията за българо-американски образователен обмен „Фулбрайт“ и преводачите Алеко Дянков и Милена Попова. В следващите дни журито ще провери преводите на учениците и ще ги оцени. Наградите за най-добрите са осигурени от посолството на САЩ. Те ще бъдат връчени в началото на месец март 2021 г.

Тази година се провежда 11-то издание на Месеца на Америка, който се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Регионалната библиотека е постоянен партньор в Месеца на Америка във всички издания.

Форумът бе открит на 2 февруари с предаването „Виртуози на тромпета. Луис Армстронг и УинтънМарсалис“ от поредицата „Легенди на американския джаз“,излъчено от Общинско радио Кърджали.

На 9 февруари ученици от СУ „П.Р.Славейков“ участваха в онлайн състезанието „Играй и учи“  за историята и мисията на НАТО.

Дружество „Приятели на САЩ“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини