Коронавирусът и безспереспективността могат да спрат изселниците по пътя им към урните

Коронавирусът и безспереспективността могат да спрат изселниците ни по пътя към урните на 4 април. Това прогнозират от изселническата организация „Бултюрк „ в Истанбул. В момента в южната ни съседка са наложени строги противоепидемични мерки. Според председателя на на „Бултюрк”Рафет Улутюрк  това ще се случи само ако забраните за излизане на улицата в събота и неделя останат в сила до 4-ти април.  Надяваме се, че през февруари ще се променят нещата.  Даже очакваме да се увеличат секциите от 35 на 135 както беше до 2009 година.  Очакваме въпроса да се разгледа в парламента. По този въпрос - за броя на изборните секции, ние гласоподавателите в Турция след брекзита вече сме в една категория  с Българите в Англия. Техните урни, в смисъл граждански права като избиратели също са окастрени.  ПП „Изправи се БГ“ на Мая Манолова и мощната антиправителствена изборна коалиция около нея подадоха молба в парламента за решаване на проблема, а също за узаконяване на правото на гражданите намиращи се в чужбина да издигат свои кандидати чрез инициативни комитети и политически партии на предстоящите избори.Това посочиха от „Бултюрк”.

 Според Рафет Улутюрк : ако Манолова успее и ни узакони тези граждански  права, тя ще бъде възнаградена с пълни урни в знак на благодарност.

 България е единствената европейска страна, която не признава на гражданите си с двойно гражданство да изпращат представители в Българския парламент.    До вчера в България никой не говореше за гласуване по пощата или за електронно гласуване, сега след срещите при Президента Румен Радев по тези въпроси има консенсус в опозицията и световната българска диаспора, основна сила на която сме ние. Времето ще покаже, кой е прав кой не. Ние също така още през 2013 година представихме на парламента  Турция и Европа да са отделни избирателни райони. Ето и това почнаха да говорят партиите.  Ще спечелят тези партии които не се страхуват от избирателите, това да не забравят партиите. ДПС пазеше избирателите от чужбина и хората гласуваха за тях. Но на последните избори почна да се плаши и затова не гласуват хората,споделят от ръководството на "Бултюрк".

 От „Бултюрк” сочат,че не очакват да се промени статуквото след вота на 4 април.Прогнозите са,че това може да стане при предсрочни избори на есен,които да се проведат паралелно с президентските.В момента на нагласите много вреди кръгът около Валери Симеонов.

 Думите ми се отнасят и за другите „патриоти“, които нанесоха огромни вреди на българската вътрешна и външна политика и на международния авторитет на Родината ни,  през последните години ,подчертава Рафет Улутюрк.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини