65 задържани на протест на студенти и преподаватели в Истанбул

Турската полиция е задържала 65 души снощи във връзка с протести, започнали миналия месец в Босфорския университет, съобщиха днес властите, предаде Ройтерс.

Студенти и преподаватели в Босфорския университет протестираха срeщу избора от президента Реджеп Тайип Ердоган на ректор на университета, назначение, което те заявиха, че е недемократично. Офисът на валията на Истанбул заяви, че протестиращите са нарушили забраната за публични демонстрации, събирания и шествия, наложена заради пандемията от Ковид-19.

Хората, задържани в четвъртък вечерта в квартал Кадъкьой в Истанбул са извършили незаконни действия, заявиха от офиса на валията на Истанбул.

Около 600 души са задържани след 4 януари, когато започнаха протестите, разпространили се в Истанбул и Анкара, заявиха властите.

Повечето от задържаните бяха освободени въпреки продължаващите твърдения от официални лица, че протестиращите са терористи.

Двама души, които бяха арестувани на протест в Истанбул във вторник, са били задържани и тази нощ, заяви говорителка на съда.

Правителственият отговор на протестите и осъждането на арт инсталация, включваща картина, смесваща ислямски и ЛГБТ образи, разтревожиха САЩ и ООН, които критикуваха "хомофобската реторика".

Анкара отхвърли критиките като "намеса във вътрешните й работи" .

Европейската комисия заяви, че задържането на студенти, упражняващи легитимното си право на свобода на събиране, е дълбоко обезпокоително, а Ковид пандемията не трябва да бъде причина за заглушаване на критичните гласове.

Реч на на омразата, изразена от високопоставени служители срещу ЛГБТ студенти по време на тези събития, и затварянето на ЛГБТ асоциация са неприемливи, заяви ЕК.

Ердоган заяви в сряда, че неговото правителство няма да позволи протестите да прераснат в големи демонстрации като тези от 2013 г., наричайки протестиращите "терористи". Неговият вътрешен министър ги нарече "ЛГБТ перверзници". 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини