Джо Байдън: САЩ вече няма да отстъпват пред агресията на Русия

"Америка се завърна" - това беше основното послание на Джо Байдън в неговата първа реч за външната политика на Америка. По думите му, САЩ вече няма да отстъпват пред агресията на Русия. Какво още каза той? Обобщение на Дойче Веле

САЩ вече "няма да отстъпват пред агресията на Русия". Това заяви президентът Джо Байдън в своята програмна реч за бъдещата външна политика на Америка. Той обяви още, че по време на първия си телефон разговор с руския президент Владимир Путин след встъпването си в длъжност "му е дал да разбере", че отношенията се променят. "Без да се колебаем ще увеличим нашите разходи по линия на Русия и ще защитаваме нашите жизнено важни интереси и нашите хора", заяви Байдън.

"Америка се завърна"

Американският президент многократно спомена името на руския опозиционер Алексей Навални. Байдън заяви, че Навални трябва да бъде незабавно освободен, без каквито и да било условия. Политиката на новата американска администрация ще се различава коренно от тази на предшественика му Доналд Тръмп, който избягваше пряката конфронтация с Путин и се опитваше да омаловажи агресивните действия на Русия, каза още Байдън. "Америка се завърна", подчерта новият президент на САЩ.

В своята реч Байдън нарече Русия и Китай "най-големите предизвикателства" във външната политика. Със своите "големи икономически амбиции" Китай представлява заплаха за САЩ. "Ние трябва да действаме решително, но с дипломатически средства", каза още той.

В международните отношения Доналд Тръмп залагаше най-вече на мотото "America first", сега Джо Байдън се дистанцира категорично от тази политика. В своята програмна реч той изтъкна, че международните съюзи и отношения са най-ценното за САЩ, особено в сегашните времена на огромни предизвикателства за целия свят.

Байдън посочи, че за преодоляване на пандемията от коронавирус международното сътрудничество е по-нужно от всякога. Но и предизвикателствата като климатичните промени и миграционните потоци са теми, които могат да бъдат решени задружно, смята той.

"САЩ трябва да си възвърнат достоверността и моралния авторитет, с които бяха известни", каза президентът. "Ще отнеме време да се справим с катастрофалните щети на предходната президентска администрация, но точно това смятаме да направим." Байдън посочи и конкретните стъпки, с които американската външна политика ще промени облика си, наследен от Доналд Тръмп.

За разлика от президентството на Тръмп, сега моралът и хуманитарните аспекти отново трябва да играят важна роля във външната политика. "Десетилетия наред ние бяхме водеща морална сила", каза Байдън. "Отново трябва да дадем добър пример." Президентът обяви, че ще вдигне годишната горна граница за приеманите от САЩ бежанци на 125 000. Тръмп я беше свел до 15 000.

И по отношение на Германия Джо Байдън ще преразгледа едно решение на своя предшественик Тръмп - за оттеглянето на 12 000 американски войници от Федералната република. Засега този план няма да бъде реализиран. Първоначално новият американски министър на отбраната Лойд Остин ще проведе подробна проверка на американското военно присъствие по света.

Джо Байдън обяви още, че администрацията му ще прекрати изцяло подкрепата за предвожданата от Саудитска Арабия международния коалиция в Йемен. Така всички военни операции на САЩ в Йемен ще бъдат преустановени - включително и всяка форма на търговия с оръжия. "На тази война трябва да бъде сложен край", каза Байдън.

По какво Байдън напомни за Тръмп

По едно обаче речта на Джо Байдън все пак напомни поне малко за Доналд Тръмп. Байдън се опита да достигне с думите си и най-обикновените американци. "Външната политика е и вътрешна политика", каза той. Така например, по думите му, чрез международната климатична политика в САЩ могат да бъдат създадени нови работни места - а това е нещо, което би се отразило положително на всеки един американец.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    СР
    с риск да разгневя Бога
    6 -1
    21:23, 5 фев 2021
    ще кажа че на мумията байгън му остава няколко месеца максимум живот
  • 2
    За
    за
    8 -1
    21:50, 5 фев 2021
    каква агресия на Русия ,говори тоя

Още новини

Последни новини