ОЛАФ: България да върне 6 млн. евро за далавера с джипове за МВР

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството. 

Разследването на ОЛАФ започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването ОЛАФ събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

ОЛАФ установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. ОЛАФ също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС. 

Разследването беше приключено от ОЛАФ през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице. 

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд. 

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала заяви: Разследващите служители на ОЛАФ често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци. 

ОЛАФ разследва обществена поръчка, осъществена по времето, когато настоящият президентски съветник Пламен Узунов е бил вътрешен министър в служебния кабинет на Румен Радев, заяви през юни миналата година Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Човек от политическия кабинет на Пламен Узунов е оглавявал комисията, която е оценявала кандидати за поръчка с европейско финансиране , заяви тогава Ципов. Закупените автомобили са „Грейт уол“. 

Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., съобщиха по-късно от президентството. Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов.

На 9 юли 2020 година прокуратурата нахлу в сградата на президентството, един от претърсените кабинети бе на Пламен Узунов. Същият ден започнаха протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. 

Източник: offnews

Коментари в сайта (2)

  • 1
    По
    Порчо
    4 -1
    13:34, 3 фев 2021
    Далаверите на ******* започват да гърмят една след друга. След срутващите се магистрали, потъващото метро, несправянето с кризата с ваксините дойде и ред на шамара от ОЛАФ. Въпреки че огромни са усилията на калинки и тролове да прехвърлят въпроса от болната на здравата глава!
    Абе, номера от селски вечеринки на един дръвен шоп!
  • 2
    Az
    Az
    0 0
    14:18, 3 фев 2021
    Ух България да ги връща ли ? Да си ги връща тоя дето ги е откраднал .
Последни новини