4 °C

От Архива: Преди 59 години на днешната дата е създаден Смолянски окръг

На 23 януари 1959 г. е създаден Смолянски окръг. Днес се навършват 59 г. от това събитие, припомнят от смолянския архив. С Указ №30 от 22 януари 1959 г. на Президиума на Народното събрание е назначен временен изпълнителен комитет на Смолянски.окръг. Новото административно деление е официално обявено на 23 януари 1959 г. В състава на Временния ИК влизат Никола Палагачев - председател; Запрян Ташев, Юсеин Коджахасанов, Райчо Даскалов и Цвятко Цветков – зам.председатели; Илия Станчев – секретар и членове: Атанас Кълбов, Димитър Спилков и Костадин Балабанов. Създаването на Смолянски окръг е от изключително значение за развитието на този край от Родопите, както и за обединението на трите селища Устово, Райково и Смолян в единен град. Съхранените в архива документи показват, че то става в една доста сложна, напрегната и неспокойна обстановка. А както всяко историческо събитие, то също има своята предистория. През второто полугодие на 1958 г. обстановката в Смолян сериозно се нажежава от слухове, че се готви ново административно деление и съдбата на Среднородопието е застрашена. Местното ръководство взема превантивни мерки и изпраща делегация от 3-ма души, в която влизат: Емин Афузов – народен представител на Смолянска околия, Мехмедали Кадиров – член на бюрото на ОК на БКП, Димитър Спилков – представител на БЗНС. Нейната задача е да запознае ръководителите на държавата с искането за създаване на самостоятелен Смолянски окръг. Три дни пратениците обикалят институциите и най-влиятелните лица, изтъкват мотивите за това – отдалечеността на селищата по южната граница, състоянието на пътищата, което затруднява придвижването и т.н. За съжаление обаче, въпреки солидната аргументация, делегацията никъде не среща разбиране. Управляващите считат, че в Смолян определено няма условия за създаване на самостоятелен окръг и трябва да се включи към Асеновградски окръг, който възнамерявали да създадат. Това не отчайва местните ръководители и те повеждат една мощна кампания с писма и телеграми от гражданството за обособяване на окръга. По този повод идват партийни ръководители от Пловдив и осъждат тези действия. Дори наказват местните ръководители като подстрекатели на тези действия. Наказани са: Ангел Каишев – първи секретар на ОК на БКП, Атанас Тодоров, Мехмедали Кадиров, Стефан Маджаров – секретари. През септември 1958 г. идва решението за закриване на Смолянска околия. В града остават да работят само градските институции, но те продължават битката. Васил Андреев – първи секретар на ГК на БКП и Тодор Кавгазов – като председател на ГНС. И така до последните декемврийски дни на 1958 г., когато една сутрин щастливият глас на Георги Василев – член на групата за борба с трудностите по създаването на Смолянски окръг, донася радостната вест по телефона от София с думите: Честит окръг!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  На
  Найденов
  0 0
  21:28, 14 фев 2021
  То и досега е така само че един от тях помогна много на също така на така наречени комунисти да ограбят на хората движимо и недвижимо имущество в смолянска околия.Що се отнася ,че едва ли не са сежертвали,то рано или късно никой няма да позволи 2 окръга на разстояние от 20 километра.Истината е че в тези времена се е управлявала от малоумни селски тарикати Българската политика.

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини