Унгария ще купи "големи количества" от руската ваксина срещу Ковид-19

Унгарското правителство заяви днес, че е сключило споразумение да купи "големи количества" от руската ваксина "Спутник V", въпреки че тя още не е одобрена от европейските здравни власти, предаде Франс прес.

Външният министър Петер Сиярто, който е на посещение в Москва, направи това изявление във видеоклип, качен във Фейсбук, и обеща по-късно да даде подробности.

Заради пандемията в Унгария всеки ден умират по 100-150 души, страната търпи големи икономически загуби от рестриктивните мерки и ваксинацията трябва да се ускори, допълни той, цитиран от ТАСС.

Тази седмица унгарският регулатор разреши използването на руския препарат на фона на критиките, отправяни от Будапеща към европейската агенция по лекарствата, че "бави" процедурата за одобрение на ваксината, припомня АФП. В ЕС са разрешени само две ваксини - на Пфайзер/Бионтех и на Модерна, а до края на месеца се очаква становище за АстраЗенека, използвана вече във Великобритания.

След снощната видеосреща на върха на ЕС по този въпрос днес унгарският премиер Виктор Орбан днес отново даде израз на нетърпението си. "Трябва да признаем, че нещо не върви както трябва на равнището на ЕС", заяви той в седмичното си радиоинтервю. Той каза, че щом страната няма достатъчно ваксини от общността, трябва да вземе руската. "Не може унгарците да умират заради това", добави премиерът, често влизащ в схватки с Брюксел.

Руската ваксина, критикувана при одобряването й през август, вече е поставена на над 1,5 милиона души според Москва, която я превърна в инструмент за геополитическо влияние, посочва АФП.

Унгария е първата страна от ЕС, оценила предимствата на "Спутник V", радостно заяви вчера в комюнике Кирил Дмитриев, директор на Руския фонд за преки инвестиции, финансирал разработването на ваксината.

Будапеща е поръчала и един милион дози от китайската ваксина на Синофарм. Сега страната очаква мнението на унгарските експерти, които са в Пекин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3/
    3/4
    3 0
    09:10, 23 яну 2021
    Бойко,виж как истински се грижат за хората си унгарските ръководители!
Последни новини