Избухна пожар в завода на най-големия производител на ваксини в света

Избухна пожар в Индийския серумен институт, най-големият производител на ваксини в света, съобщава агенция "Франс прес". Производството на ваксината срещу коронавирус не е засегнато, твърдят източници.

Институтът за серум в град Пуна в Индия произвежда милиони дози от ваксината срещу коронавирус "Covishield", разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. Производството на ваксината обаче не е засегнато, защото пожарът е избухнал в строяща се сграда, твърди източник на "Франс прес".

Към момента пожарът е локализиран, а жертви няма, съобщава Ройтерс.

Серумният институт трябва да достави 200 милиона дози "Covaxin", като Световната здравна организация ще финансира производството и транспорта на ваксини за бедните държави.

В началото на годината индийските регулатори одобриха две ваксини - "Covishield", произведени от Института за серум, и "Covaxin", произведени от местната компания Bharat Biotech. В края на миналата седмица Индия обяви, че започва и масова ваксинация на населението.

Индия изнесе първата си голяма партида ваксини в сряда - за Бутан и Малдивите. Последваха и 2 млн. дози за Бангладеш и 1 млн. дози за Непал. Очакват се и преговори за износ на над 20 млн. дози за държави от Латинска Америка, Африка и Централна Азия.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини