Всяка пета проба за COVID-19 е съмнителна за новия щам

Всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. Това докладва председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Венцислав Мутафчийски по време на работно съвещание в Министерски съвет, посветено на разхлабване на мерките у нас.

Мутафчийски посочи, че се очакват резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието.

По време на съвещанието е обсъдено разхлабването на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб. Събирането му днес се налага и от заплахата на ресторантьорите и хотелиерите да отворят протестно всички заведения. Окончателно решение за отпускане на мерките ще бъде взето в четвъртък. При отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, предупреждават от пресслужбата на Министерски съвет.

Здравният министър Костадин Ангелов отново се противопостави на внушенията в публичното пространство за грешния избор и за избора на определена фирма за ваксини. Той е категоричен, че това не отговаря на истината.

Сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини, посочи Ангелов.

"В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини", допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов отново повтори, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, ако той пожелае.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини