Шопинг туристите от Кърджали загърбиха Одрин, дребните търговци-не

Шопинг туристите от Кърджали загърбиха Одрин след въвеждането на изискването да се представя на ГКПП „Капъ куле”отрицателен PCR –тест. След тази мярка,разпоредена от  от турските власти организираните пътувания с автобуси и микробуси силно намаляха. От Автогара „21 век” съобщиха, че за Одрин тръгват автобуси през ден в делниците на седмицата. В навечерието на петъчния пазар те са два-един сутрин и един по обед. И двата обаче са малки и с ограничен капацитет.Повечето нашенци предпочитат пътуване с автомобил. Като цяло обаче се наблюдава отлив от шопинг туризма,защото печалбата от изгодната търговия не може да покрие разходите по направата на теста.

  Пътуването обаче е изгодно за дребните търговци, които ползват бусчета. Те купуват всичко и в големи количества. Стоката, която вземат в пъти надвишава похарченото от шопинг туристите. Според  председателят на Търговската палата на Одрин Реджеп Зъпкъпкурт един турист харчи средно около 150 евро за покупки. Пристигащите за пазаруване българи в момента спасяват бизнеса на местните търговци. Те са желани клиенти, след като заради рестрикциите гърците не посещават града.

  За разлика от кърджалийци, които добре познават обстановката в Одрин, идващите от страната шопинг туристи трудно се ориентират в отличителната черта на ориенталската търговия-пазарлъка. Те питат за цената и плащат без да се пазарят. Затова са и желани клиенти на пазарите.

  За да припечелят повече обаче българите се организират в социалните мрежи. Една от най-големите групи във Фейсбук е на пазаруващите в Одрин. В нея членуват над 130 000 души.Броят на членовете непрекъснато се увеличава.Обменя се информация от всякакво естество. Естествено най-ценна е тази за цените.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини