Словакия затвори училищата и магазините, ски лифтовете работят

Словашките власти наложиха локдаун в страната днес, предаде ДПА. Считано от 5 ч. в събота право да работят имат само магазини, продаващи стоки от първа необходимост. В Словакия се въвежда и вечерен час.

Хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките остават отворени.

Нехранителните магазини обаче трябва да затворят - в период на оживеното предколедно пазаруване, отбелязва ДПА.

Правителственото решение да бъдат затворени училищата, но да се позволи на ски лифтовете да работят и карането на ски да остане извън обхвата на вечерния час, беше подложено на сериозни критики в медиите. Един от най-известните ски курорти в Словакия е собственост на председателя на парламента, десния популист Борис Колар, отбелязва ДПА.

Миналия месец Словакия привлече международното внимание с кампания за масово тестване, определена от премиера Игор Матович като алтернатива на затварянето на страната.
Увеличаването на броя на случаите на коронавирус и заплахата от претоварване на болниците означават, че локдаунът не може да бъде избегнат - което е политическо поражение за Матович, отбелязва ДПА.

Вчера словашкият премиер обяви, че е заразен.

В събота здравните власти съобщиха за над 3150 нови случая на коронавирус и рекордните 70 починали през последното денонощие в Словакия. Общият броя на регистрираните в страната заразени доближава 150 хиляди. 1510 човека са починали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини