Tридневен национален траур в Армения. Демонстрации на привърженици и противници на Пашинян

В Армения започна тридневен национален траур в памет на убитите в конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах. По улиците на столицата Ереван в събота излязоха хиляди привърженици и противници на премиера Никол Пашинян, предадоха световните агенции.

През 44-те дни на военни действия, които започнаха в края на септември, азербайджанската армия навлезе дълбоко в Нагорни Карабах, преди сключено с посредничеството на Русия споразумение да сложи край на боевете в началото на ноември. Армения бе принудена да отстъпи част от оспорваната планинска област и прилежащите азербайджански райони, които контролираше от повече от четвърт век след войната в началото на 90-те години на миналия век. Русия разположи близо 2000 военни миротворци за период от най-малко пет години, за да гарантира спазването на прекратяването на огъня и да улесни връщането на бежанците, припомня Асошиейтед прес.

Общо над 5600 души бяха убити в конфликта. Близо половината от тях са азербайджански войници. Арменските сили в Нагорни Карабах дадоха около 2500 жертви. Загинаха и приблизително 150 цивилни от двете страни.

Армения бе травмирана от загубата на земи, включително на историческия град Шуша - втория по големина в Нагорни Карабах след Степанакерт. Това предизвика протести с искане на оставката на премиера, който е обвиняван от опозицията в предателство.

Хиляди арменци, водени от Пашинян, преминаха днес по улиците на Ереван, за да почетат паметта на убитите. Арменският премиер обаче бе посрещнат на входа на мемориалния комплекс "Ераблур", в покрайнините на столицата, от свои противници, които скандираха "Никол, предател!". Полицията влезе в сблъсъци с демонстрантите и едва тогава Пашинян успя да влезе в комплекса с военно гробище.

По-късно днес около 20 хиляди привърженици на арменската опозиция преминаха през Ереван да мястото на църковна служба в памет на жертвите.

14 арменски генерали от запаса излязоха днес с изявление, в което призовават за оставката на правителството, отбелязва АП.

45-годишният Пашинян дойде на власт с мирна революция преди две години. Той олицетворяваше надеждите за промяна в кавказката страна, управлявана от 90-те години на миналия век от смятания за корумпиран постсъветски елит, но сега е подложен на остри критики, припомня Франс прес.

Арменският премиер отказва да подаде оставка. Пашинян твърди, че е подписал споразумението за прекратяване на огъня по искане на армията, за да бъдат избегнати военен разгром и загубата на целия Нагорни Карабах.

20-годишният син на арменския премиер участва във бойните действия, а съпругата му премина военно обучение, отбелязва АФП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини