Арменците масово напускат Нагорни Карабах, Ердоган пристига в Азербайджан

Eтническите арменци напускат масово Нагорни Карабах, като по данни на Ереван вече около три хил. души са преминали в съседна Армения.

"Ройтерс" съобщава, че хората потеглят масово с автомобили и автобуси от Степанакерт (наричан Ханкенди от Азербайджан) за Армения, след като миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах - област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Това стана след мълниеносна операция срещу местните арменски сепаратисти.

Давид Бабаян, съветник на "президента" на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах "Република Арцах" Самвел Шахраманян, заяви пред "Ройтерс", че всички 120 хиляди арменски жители на областта ще отидат в Армения, тъй като не искат да живеят в Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.

Протести в Ереван

Самата Армения не се намеси в 24-часовата операция, предприета от Баку миналата седмица, което предизвика протести в Ереван. Близо 150 души са арестувани в понеделник от полицията.

Арменската опозиция започна да блокира улици в шест от деветте административни района на Ереван в понеделник сутринта като част от актове на гражданско неподчинение, насочени към оставката на премиера Никол Пашинян.

Протестите се предават пряко от арменските медии. Редица акции се ръководят от бивши и настоящи опозиционни депутати от арменския парламент.

Ердоган при Алиев

Междувременно в понеделник в Азербайджан се очаква турският президент Тайип Ердоган за разговори с президента Илхам Алиев.

Ердоган ще направи посещение в автономния азербайджански ексклав Нахичеван - ивица азерска територия, сгушена между Армения, Иран и Турция, за да обсъди с Алиев ситуацията в района на Карабах, съобщиха от канцеларията на турския президент.

"Ще бъдат обсъдени двустранните отношения между Турция и Азербайджан и ще бъдат обменени мнения по актуални глобални и регионални въпроси, особено последните събития в Карабах", казаха от президентството.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини