Антарктида трябва да продължи да бъде единственият континент на Земята без COVID-19, заяви проф. Христо Пимпирев

Целта на българските полярници и на цялата антарктическа общност в света през тази година е Антарктида да продължи да бъде единственият континент на Земята, който не е засегнат от коронавируса. Докато пандемията от COVID-19 "се вихри" в целия свят, то на Антарктида коронавирусът още не е проникнал, въпреки че там има много полярници от различни държави. Сред тях са и "зимуващите полярници", тъй като на Антарктида има 25-26 полярни бази на повече от 20 държави, които се обитават целогодишно. Някои от научните екипи на тези бази бяха сменени, дойдоха нови полярници, но "коронавирусът не е занесен заради строгите мерки на Ледения континент", заяви в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските антарктически експедиции, директор на Българския антарктически институт и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Антарктида е отделена от останалите континенти от Южния океан. На Антарктида има строги мерки, за да не проникне там COVID-19, но и да стане това - коронавирусът ще загине и няма да може да се разпространи на Ледения континент, коментира проф. Пимпирев.

Той отбеляза, че сегашната 29-ата българска антарктическа експедиция ще се осъществява в условията на световната пандемия от коронавируса и затова всички 30 държави от цял свят, които имат национални антарктически програми, както и нашите антарктици, ще трябва да се съобразяват с епидемичната обстановка в страните, през които ще преминават, за да достигнат до Антарктида. Това е най-далечният континент на Земята, а българската база се намира в западната част на Антарктида, на остров Ливингстън. Най-близкият път до там е през най-южните части на Южна Америка - през аржентинска Патагония, през Ушуая, който е най-южният град на света, на остров Огнена земя, в Аржентина, и през Пунта Аренас, който пък е най-южният град на Чили, на Магелановия проток, обясни проф. Пимпирев.

Той каза, че тази година в първата група на българската антарктическа експедиция ще има шестима полярници, основно логистици, които ще трябва да проверят в какво състояние е българската полярна база, която функционира само през астралното лято на Антарктида - от ноември до април. През останалото време - там е лютата полярна зима и полярната нощ, и затова може да се очакват всякакви повреди на българската база - по къщите, както и по машините. Затова е задължително в първата група на експедицията ни да има механици и електроинженери, които веднага да отстранят повредите по сградите на българската база, каза проф. Пимпирев.

Той съобщи, че първата група с българските полярници ще замине за Антарктида в средата на януари 2021 г., защото задължително в Пунта Аренас антарктиците ни ще имат 14-дневна карантина. Тя ще е в специално определени хотели. Първите десет дни от карантината нашите полярници няма да могат да излизат от хотелските си стаи. Храната ще им се доставя пред вратите, а след десетия ден ще им бъде направен тест за коронавирус - ако е отрицателен, вече ще могат да се движат в хотела. На 14-ия ден, директно от хотелските си стаи, българските полярници ще се отправят към испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също пътуват до Антарктида, разказа проф. Пимпирев.

Българските полярници работят по 12 научни проекта на Антарктида, открити са вече и няколко нови геоложки видове за науката - от акваторията на Южния океан

На българската полярна база има много уреди, които работят и събират научни данни и през зимата на Антарктида, когато там няма наши полярници. Това са уреди, които работят с енергия от слънчеви панели и от ветрогенератори. Тези събрани данни трябва да бъдат "свалени" и обработени от българските учени по научните проекти от Националната програма за полярни изследвания на България, информира проф. Христо Пимпирев.

Той обясни, че нашите научни проекти, които се изпълняват на Антарктида, се двегодишни и това е втората година от осъществяването на 12-те научни български проекта на Ледения континент. Миналата година, която беше първа за тези проекти, беше много успешна, нямаше го коронавирусът и българските полярници направиха много теренни изследвания на Антарктида.

Беше събран много ценен научен материал, който се обработва, вече са открити и няколко нови геоложки видове за науката - от акваторията на Южния океан, съобщи ръководителят на българските полярни експедиции. Изследват се и проби за микроорганизми от почвите, защото при глобалното затопляне в почвите на Антарктида живеят микроорганизми, приспособени за живот само в тези условия. Интересен е фактът, че в микролаборатория към БАН в Пловдив бяха установени микроорганизми, отделящи вещества, които могат да се използват за лекарство срещу левкемията, каза проф. Пимпирев.

"Очакваме да бъдат приложени ваксините срещу коронавируса и ако през февруари 2021 г. епидемичната обстановка в целия свят се подобри, ще могат да заминат за Ледения континент и някои от българските учени", изрази увереност ръководителят на нашите полярници.

За първа година от началото на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев няма да замине за Антарктида, но ще ръководи експедицията от България

За първа година, откакто преди 29 години започнаха българските полярни експедиции на Антарктида, няма да замина за Ледения континент, но ще ръководя експедицията от България, каза проф. Христо Пимпирев. Според него - новото и важното е, че през миналата година нашите полярници са инсталирали на българската база интернет и вече има бърза, ежедневна и постоянна връзка с антарктиците ни на Ледения континент. По този начин много лесно - чрез интернет, може да се ръководят учените, да се вземат решения и да бъдат повикани специалисти от България или от чужбина, ако има някакъв проблем на българската полярна база. За интернета ни на българската база на остров Ливингстън, сега имаме "сателитна чиния и се свързваме със спътник", обясни проф. Пимпирев. Той уточни, че до миналата година на полярната ни база на Антарктида е имало сателитен телефон за връзката с България, а в началото - връзката, на полярниците ни с родината, се е осъществявала с радиостанция.

Сигурен съм, че през 2021 г. ще отбележим много силно 30-ата българска антарктическа експедиция, която ще започне през ноември догодина и няма да го има проблемът с коронавируса, след като бъдат приложени ваксините срещу него, изрази увереност ръководителят на българските полярни експедиции.

Проф. Пимпирев припомни също, че първите наши експедиции на Антарктида са се осъществявали със средства от спонсори, но хубавото е, че България вече има Национална полярна програма с научна и логистична част. "България има полярна база на Ледения континент от години и участва във всички международни структури, които управляват Антарктида, като това е част от външната политика на страната ни", коментира проф. Христо Пимпирев.

Той съобщи, че българската полярна база на Антарктида е включена към Националната пътна карта за научна инфраструктура, която беше актуализирана през тази седмица от Министерския съвет. Националната пътна карта за научна инфраструктура е част от Европейската пътна карта за научна инфраструктура и по този начин българската полярна база на Антарктида е включена в Европейската научна инфраструктура за изследване на полярните региони, поясни ръководителят на българските експедиции на Ледения континент.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини