НАСА избра 4 частни компании да събират проби от Луната

Четири компании ще събират проби от лунната повърхност за НАСА до 2023 г., като подготовка за мисия на астронавти до естествения спътник на Земята през 2024 г., съобщи ЮПИ, като цитира съобщение на американската космическа агенция.

За пръв път частни компании ще събират проби от космическо тяло.

Избраните компании са Lunar Outpost от Денвър, САЩ, ispace Japan от Токио, Япония, базирана в Люксембург ispace Europe и Masten Space Systems от Мохаве, Калифорния, САЩ. Всички те имат вече планирани мисии до Луната.

Целта е да се покаже как частните компании събират проби и да се тества правната рамка за предаване на собствеността на взетите проби на Луната, каза Фил Макалистър, директор по развитие на търговските космически полети в НАСА.

"Предстои да се определи как ще събираме този материал. На този етап нямаме планове как физически ще го придобиваме", обясни той.

Целта на НАСА е основно да установи прецедент за събиране на проби по силата на Международния договор за космоса, който позволява на страните по света да извличат ресурси от космически обекти, без да претендират за собственост върху териториите, каза Майк Голд, директор по международните отношения в НАСА. Според него е изключително важно да бъдат разрешени предварително правните и регулаторни въпроси, за да не спъват иновациите и развитието в изследването на космоса.

Lunar Outpost, основана през 2017 г., работи по технологии за дългосрочно човешко присъствие на Луната. Тя ще използва за полета си до Луната товарния космически апарат Blue Moon на компанията Blue Origin на Джеф Безос. Lunar Outpost работи и по други проекти на НАСА и предложи да участва в събирането на проби само срещу един долар.

Договорите с ispace Japan и европейския й филиал ispace Europe в Люксембург са за по 5000 долара всеки. Компаниите ще използват японския космически апарат "Хакуто" за лунната мисия.

Masten Space Systems ще лети до Луната със свой апарат Masten XL-1, който е част от търговската програма за лунни доставки на НАСА, с договор за 15 000 долара.

Задачата на четирите компании е да съберат малко количество реголит от лунната повърхност - от 50 грама до половин килограм. Те трябва да покажат на НАСА снимки на събрания материал заедно с информация откъде точно е взет. След това компанията ще предаде собствеността на пробите на американската космическа агенция с договор. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини