Уникално тракийско светилище е открито до с. Крън

"Светилище на древните траки от 2200 г. - 1900 г. преди Христа е открито близо до казанлъшкото село Крън. Светилището се намира в близост до селищна могила и в него са извършвани само обреди", каза пред журналисти проф. Васил Николов, който ръководи археологическа експедиция.

По думите му за пръв път в Европа се появява такъв тип обредно място като това край Крън. Той информира още, че това е нов вид археологически паметник, предвид това, че древните хора са извършвали на това място само обреди. 

Според проф. Васил Николов, откритите начини на обредни погребения са два. Изкопавани са ями, в които са поставяни парчета или цели хромилни камъни от каменни мелници. Тези каменни мелници  присъстват винаги в обредните ями в цяла Европа и в Анатолия в Близкия Изток. Комплекс от такива ями с такава обредност като при селищната могила има само в Европа.

"Те въплъщават в себе си комплекса на продукцията на храна на ранните земеделци. В ямите в могилата край Крън има до три хромилни камъка. Ямите са много, в тях са извършвани обреди с храна - най-често зърно, и след това останките от обреда са поставяни на дъното на ямите или са извършвани в самите ями", посочи професор Васил Николов. Той подчерта, че това все още не може да бъде установено. 

Ямите в Селищната могила при Крън се намират много на гъсто. Другите обреди са извършвани с каменни топки. Те покриват цялата площ на светилището.

"В центъра е направена една огромна постройка, чиято северна стена е била извита точно към север с дължина 18 метра и широчина 10 метра, като тази постройка в средата има едно обредно огнище, а пред постройката открихме бебешки гробове с бебешки скелети. Това е един обичай с погребване на бебета до едногодишна възраст, характерен само за този период и само за този край на Тракия. Той показва и връзката с тези две култури. Намерихме общо девет гроба на бебета. Сред тях има много добре запазени урни – два керамични съда с по една дръжка със скелетни останки на бебета", каза още Николов. 

Професорът очаква пристигането на английска специалистка, която работи за втора поред година с екипа му и ще ги изследва в лабораторни условия бебешките трупове

Професор Васил Николов подчерта, че не става дума за жертвоприношения, а за погребения на деца. По думите му, в Тракия са намерени много малко такива гробове - около 50. Разкопките на Селищната могила в района на казанлъшкото село Крън се финансират изцяло от Исторически музей "Искра" в Казанлък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини