Общинска комисия с анализ за тротоарите, улиците и възможностите за велоалеи

Общинските съветници на Хасково решиха да бъде създадена комисия за цялостно обследване на състоянието на улиците и тротоарите в Хасково, както и за възможността за изграждането на велоалеи на днешното си заседание. То се проведе за втори път онлайн, заради мерките наложени за дистанция в здравната криза.

Идеята е да се създаде  карта на проблемните места, върху която да се прецени финансовата възможност на Общината  за краткосрочен и дългосрочен план за започване на ремонтите им.

Вносител на докладната за обследването на тротоарите  бе съветникът Георги Пеев.

По време на обсъждане на предложението му, общински съветници от други групи насложиха мнения за разширяване  работата на комисията.

Виктор Годжов от БСП поиска допълнение към текста, с който комисията да обследва цялата улична мрежа и проблемите с настилката и шахтите, като  провери дали те са сложени навсякъде по стандарт. Мотивите, които изтъкна -многото проблеми с поставянето на шахтите в града, които са или много ниски, или над нивото на асфалта.

Той предложи докладът на комисията за уличната мрежа  да бъде  изготвен като отделен и предаден  до 15 май 2021.

Съветниците поискаха  кметът да предостави през пролетта и КСС  колко би струвал ремонтът на улиците и тротоарите.

В хода на обсъждането от съветника от ГРЕБ Мирослав Войников дойде предложението да се включи в проучването и  възможността за създаване на велоалеи.

Румен Стоянов от ГЕРБ предложи в ангажимента на комисията да бъде включена и проверка за осветлението и видимостта по пешеходните пътеки на основните булеварди в града.

 „Относно осветителните тела вече са предприети стъпки от администрацията и практиката ще продължи. По пешеходните пътеки има халогени, които да осветяват и да осигуряват видимост“, каза в отговор на това искане кметът на Хасково Станислав Дечев. По повод предложението за обследване състоянието на уличните шахти, градоначалникът припомни, че работата вече е започнала. „Много години състоянието на уличните шахти е било неглижирано и сега ги откриваме, и работим по проблема“, каза Дечев и даде пример с отстранените нередности по шахтите на бул.“В.Левски“, заради които при последния голям дъжд в Хасково ул.“Дунав“ се наводни до непроходимост, както и със завършилото повдигане на шахтите по бул.“Илинден“.

В крайна сметка общинските съветници приеха решението, с което възлагат на кмета на община Хасково  създаването на експертна комисия, която да направи обследване на тротоарите, да изготви подробен план за тяхното състояние и да предложи варианти за ремонта им, и необходимостта от премахване или преместване на дървесни видове, както и да прецени възможността за създаването на велоалеи, съгласно действащата нормативна база.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    Па
    Пачка
    10 -3
    13:01, 27 ное 2020
    Ще боднат по една линия и хоп велоалея.
    • Го
      гост
      4 0
      20:30, 27 ное 2020
      Това с велоалеите е неизбежно, кауни! Не може да спрете прогреса.
  • 2
    Ид
    идея
    12 -3
    13:12, 27 ное 2020
    Да се помисли и за ски писта. Това го предложи един тъп даскал по пеене от Икономическия техникум- Недялко.
  • 3
    Кю
    Кюмуров
    4 0
    13:20, 27 ное 2020
    Изказвам се за "Случаен виц", отдясно на страницата в момента го чета. Вица за наказателния удар и кауня. Този виц е от преди 50 г и се отнася за Петър Жеков , когато играеше в Димитровград. Аз тогава бях копач в рудника и се познавах лично с него. Страшно нещо са плагиатите и лъжците.
  • 4
    Ми
    Миро
    30 -1
    13:21, 27 ное 2020
    В Хасково положението е такова: всяка кола е на тротоара ,всеки пешеходец върви по улицата. Който има гараж е пълен с боклуци и се ползва за склад. И колата се паркира на тротоара и даже има люти спорове ,че това е МОЕТО място и някой не може да паркира на моя тротоар.... Тротоар драги ми шофьори е място за пешеходци, а не паркинг. Общината трябва да обърне и внимание на колите паркирани и бракувани. В града има много такива коли за да се освободи първо място за други коли и да се очисти града от скрап.
    • Фи
      Фифа 2019
      15 -2
      13:59, 27 ное 2020
      Напълно съм съгласен с теб. Преди да си купиш кола трябва да помислиш, къде ще я държиш. Аз ако си купя, утре совалка дали ще е добре да я сложа на тротоара.? Феномен - хора няма а коли бол.
  • 5
    Ра
    Работата ни прави свободни
    15 -2
    13:21, 27 ное 2020
    Велоалеи по хасковските улици и тротоари – глупости. Защо не проучите възможността за изграждане на лифт от площад Свобода до Веспрем?! Измина една година от изборите и до тук нищо. Комисия ще работи шест месеца, след което ще търсим пари и на четвъртата година за края на мандата най-много да боядисат бордюрите с бяла боя. Колкото и да не беше активен Беливанов май свърши повече работа от Вас!
  • 6
    Ха
    Хасковлия
    11 -2
    13:29, 27 ное 2020
    Нека помислят за улиците без изход, които ако се отворят ще спомогнат да се разтовари трафика по основните артерии. В центъра, а и по кварталите е пълно с такива - ул. Три уши /зад театъра/, ул. Македония /до закусвалнята/ две улици след изчислителния център на бул. България. Крайно време също така е да се премахнат паркингите от булевардите. И последно, автобусната спирка намираща се от северната страна на магазините над реката до фризьорския салон не й е мястото на булеварда. Само няколко метра преди нея са старите спирки на четворката и двойката /до баничарницата/които могат да се ползват. Тази на булеварда е опасна.
    • Съ
      също Хасковлия
      2 -1
      17:18, 27 ное 2020
      Всичките ти предложения са,извинявай, от тъпи по тъпи. Особено тези за двете улици след изчислителния. Абсолютна тъпотия. Добре че такива като теб не управляват града.
    • Ха
      Хасковлия
      2 -1
      19:32, 27 ное 2020
      Съдейки от положителните и отрицателни гласове за коментара ми ти си един от двама на които не им харесва това което предлагам. Май ти засегнах личния интерес? Живееш на някоя от посочените улици и се притесняваш, че ако ги отворят и тръгнат коли по тях няма да можеш да спинкаш спокойно? Или пък магазина ти е до една от старите спирки и не искаш да ти се мотаят автобуси? Пък може и да стопанисваш паркинга на бул.България след първа поликлиника и те е страх да не секне бизнесчето. Познах ли, а?
    • 11
      11111
      0 0
      22:12, 27 ное 2020
      Ти изобщо не осъзнаваш защо трябва да се отвори например втората улица след изчислителния. Що за тъпотия.
    • До
      до Хасковлия
      0 0
      22:20, 27 ное 2020
      Ако дадеш предложение всички депутати да ги вкарат в затвора, нито един минус няма да получиш.
  • 7
    Пе
    Петко
    10 0
    14:21, 27 ное 2020
    Тоя Годжов има ли си идея от шахти?Или мисли за автобусния парк на "Златно руно". А оня Войников от къде се пръкна,ходил ли е в казарма, колело карал ли е?
    Май само за лапане мислят.
  • 8
    Ха
    Хасково
    5 0
    15:27, 27 ное 2020
    Абе тези от общината и кмета и всичките там знайни и незнайни, качете се на джипките си и вижте сточна гара кв. Изгрев, там място за тирове ли е, чакате да наранят някое дете там и тогава да се досетите ли, по тези тесни пълни с дупки улици обръщат тировете, имаше и 3 цистерни наредени и няма от къде да се мине. Освен това обърнете внимание на тези хора, които над 35 години чакат улица. Срам и позор е това, само обещания. Вижте състоянието на улиците Правда, Петрич - тук е трагедия, Панагюрище. Знаете да събирате данъци, а в замяна какво предлагате на хората - ПОДИГРАВКА.
  • 9
    Ка
    Каренин
    4 0
    15:45, 27 ное 2020
    Още като прочетох заглавието ми стана ясно, че всичко е ала -бала. От бай Тошово време е известна максимата, че ако искаш нещо да не се свърши или да се замете под чергата най-добре е да създадеш комисия. В нашия случай най-много да се отпуснат някакви смешни пари да се оправят частично тротоарите и улиците, на които живеят членовете на комисията.
  • 10
    Ха
    ха
    3 0
    16:45, 27 ное 2020
    Баш па тва е най-важно по време на корона криза! Купувайте велосипеди!
  • 11
    Ка
    Как ще е След Революцията ?
    1 0
    17:04, 27 ное 2020
    Цялата тая Общинска смрад излежава присъдите в Кучкарника на Бай Добри
    - ставане 7:00
    - закуска 7:15 - 7:30
    - копане на канали за подмяна на канализацията в Хасково от 8 - 18 часа с обед на обекта 1 час
    • Ощ
      Още
      0 0
      12:12, 28 ное 2020
      19:00-20:00- Изучаване трудовете на Тодор Живков. 20:00-гледане на "По света и у нас". 21:00-гледане на "Время".
  • 12
    Га
    Гаргов
    2 0
    17:23, 27 ное 2020
    Велоалея може да има само от двете страни на реката. Като изсъхнат тополите . От Стаханов до градската градина. Но трябва доста работа , за да стане.

Още новини

Последни новини