0 °C

Красота за очите и радост за сърцето в пътуващата изложба „Цветове“

  Настроение и красота. От нюансите на две култури в пограничните райони на България и Турция -Ивайловград и Кешан носи изложбата „Цветове“, която от днес може да се види в Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково.

  Изложението показва картини и фотоси на сгради, изрисувани в рамките на пленерите, организирани по проекта в градовете Ивайловград, Кешан и село Чамлъджа.

  Водещ на арт инициативата е Сдружение „ Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция“-Ивайловград с партньори Община Кешан и кметството на село Чамлъджа.

  „Цветовете“ е надграждаща изложба на показаната вече в предходен проект “Пътят на художника“, която гостува и в Хасково.

  В новото изложение са показани работите на турски и български художници, представители на живопистта и стрийт арт жанра.

  Идеята е да се представят малко известните погранични райони, в които са направени пленерите, но които са много живописни и богат природен ресурс, през погледа на творците.

  Експозицията представя 25 живописни платна от по 5 български и 5 турски творци на четката, както и 20 фотографии на работи на терен в трите населени места от България и Турция, в които са участвали десет стрийт автори. В изложението например може да се видят на снимки изрисуваната от художниците спирка в Ивайловград, подпорната стена към градския пазар, както и на едно от най-мащабните в проекта стенописи, реализиран на сградата на старото кино в пограничния български град. В реален размер стенописът е 6 на 3 метра.

  „Рисунките по сградите се възприемат много добре от хората и от двете страни на границата. Непрекъснато получаваме покани от населени места в Турция да им гостуваме и да рисуваме на тяхна територия. Но засега ситуацията с пандемията не позволява това“, ръководителят на българо-турския проект, финансиран по програма "Интеррег" Кремена Кьосева.

  Представители сред творците от българска страна има и от Хасковското дружество на художниците. Това са Татяна Форева и Неделчо Кучков.

  „С отлични впечатления съм от пленерите. Създадохме много приятелства и много топли отношения. Много гостоприемни са турците, както и нашите хора от Ивайловград. Очарован съм и много ми се иска да продължат тези наши срещи с колегите на живо и да имаме възможност да работим отново заедно“, каза при символичното откриване на изложбата този следобед Неделчо Кучков.

  „Цветове“ е имала пет спирки в Турция, в България е представена най-напред в Бургас, гостувала е преди Хасково и в Ямбол. Последно тя ще гостува в Ивайловград.

  В Хасково остава до края на годината.

  „Макар и в трудните времена на здравната криза, трябва да запазим духовността“, коментира Кремена Кьосева.

  Изложбата се представя в галериите, в които гостува, като се спазват всички наложени от здравните власти мерки. Картините и фотосите са качени и  онлайн, за да могат максимално много хора да се запознаят с работата на творците, каза още ръководителката на проекта.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
  19 яну 2021
  Последни новини