5 °C

Въведение Богородично е и празник, който ни определя и като българи

Въведение Богородично е един от най-големите Богородични празници, но и празник, който ни определя като българи. Защото за българите, още от времето на нашите прадеди, основната движеща сила в живота е била семейството и върху семейството се е крепяло всичко. Това сподели пред репортер на БТА отец Валентин Лазаров по повод 21 ноември, отбелязван и като Ден на християнското семейство и православната младеж.

И днес семейството е мястото, в което ние възпитаваме нашите деца в морал, обич към ближния, обич към Бога и вяра в Бога. "Аз съм оптимист - има ги и тези добродетели, вярвам, че и ще ги има и в бъдеще", казва отецът.

Българите пазим и предаваме християнските добродетели, защото ясно осъзнаваме, че на тях се крепи българският род, убеден е той. Но не крие притесненията си и от това, че българите обичаме да подражаваме на чуждите примери. Те са за нас са модерните - примерите на Западния свят, където хората живеят на семейни начала и ние го възприехме за нещо нормално в последните години , отбелязва свещеникът. "Няма лошо, че двама души се обичат и искат да живеят заедно. Но Църквата е установила законното съжителство и раждането на чеда от него, както е казано в Писанието. И една част от нас вземат този пример като пътеводна светлина в живота си. А по-правилното е да запазим вярата в семейството и възпитанието на децата по примера на нашите предци към духовен растеж, без да допускаме новото да измества благочестието.

Свещеникът не подмивана и темата на Истанбулската конвенция и не крие опасенията си. Той категорично застава срещу еднополовите бракове и отглеждането на деца в тях. "За мен това ще бъдат повредени деца. "Защото в началото Бог сътвори мъжа и жената..., това е благословила и Църквата".

Отец Лазаров споделя наблюденията си, че във време на пандемия хората все повече търсят упование в Бог, чрез храма и чрез свещенството."Молитвите, които съм прочел от март насам и поръчаните литургии за здраве, в които се поменуват близки и сродници, са много повече, в сравнение с минали години. В трудни времена, човек се обръща към Бога, към семейството и към корените", допълва той.

Фактът, че се налага да живеем по изолирано, за да запазим здравето си, даде шанс за още по-широко навлизане на технологиите в ежедневието ни. Това измества физическия контакт и ни лишава от изживяването на чисто човешки емоции - да чуеш гласа, да усетиш тембъра. Категоричен съм, новите технологии трябва да се използват разумно, да са в полза на човека, но не и да заместват човека.

Общуването е човешка потребност и трябва да го има и между членовете на семейството и фамилиите, и между отделните хора. За да не допуснем от липсата на контакти да страдат душите ни. "Защото, когато боледува душата, боледува и тялото. И не бива да се лишаваме от естествените си потребности", категоричен е отец Лазаров.

В празничния ден той призовава миряните: "Да вярваме в Бога. Да запалим свещичка, за да почетем празника Въведение Богородично и както Света Богородица е била обречена на Бога, така и ние да обречем своите души. Защото чрез Бог ще ги спасим - те са ни дадени чисти и нашето основно задължение е, чисти да му ги върнем!"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини